29 Marta, 2024

Prijava

Amerika ne da rakete Ukrajini, nema dovoljno ni za sebe

Sjedinjene Američke Države zabrinute su da neće imati dovoljno raketa dugog dometa za sebe i zbog toga su odlučile, između ostalog, da ih ne šalju Ukrajini. Na nedavnim sastancima u Pentagonu, američki zvaničnici su rekli predstavnicima Kijeva da nemaju „viška” vojnih taktičkih raketnih sistema (ATACMS), rekla su četiri neimenovana zvaničnika upoznata sa tim razgovorima, piše briselski portal „Politiko”. Prebacivanje tih raketnih sistema na bojno polje u istočnu Evropu smanjilo bi američke zalihe i naštetilo spremnost američke odbrane u budućnosti, naveli su zvaničnici.

Kada se toj, doda postojeća zabrinutost američke administracije da će Ukrajina upotrijebiti rakete dometa 190 milja (305,77) u napadima duboko unutar ruske teritorije i da će preći ono za šta Kremlj kaže crvene linije. To je razlog zbog čega Amerika neće skoro isporučiti taktičke raketne sisteme. Bitan razlog zašto američka vojska oklijeva u slanju raketa Kijevu je taj što želi da održi određeni nivo municije u svojim zalihama, rekao je američki zvaničnik pod uslovom anonimnosti. „Mi uvijek uzimamo u obzor našu spremnost i naše zalihe dok obezbjeđujemo Ukrajini ono što joj je potrebno na bojnom polju”, naveo je visoki zvaničnik ministarstva odbrane SAD, dodajući da postoje drugi načini da se pomogne Kijevu da „pogodi ciljeve”.

Lokid Martin proizvodi oko 4.000 ATACMS u različitim konfiguracijama u poslednje dve decenije. Neke od tih raketa prodate su savezničkim zemljama, koje su kupile rakete za sopstvene sisteme za višecevno bacanje. Oko 600 je ispaljeno tokom zalivskog i iračkog rata. Iako je Vašington rezervisan po pitanju slanja Ukrajini ATACMS, Kijev nastavlja uporno sa svojim zahtevima o slanju naprednijeg oružja, a ti raketni sistemi su na vrhu liste. U januaru je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u video obraćanju narodu Ukrajine, ponovo istakao na neophodnost dobijanja raketa dugog dometa. Ostaje da se vidi da li će se Vašington u budućnosti predomisliti u svom stavu da, bar za sada, ne šalje rakete na ukrajinsko bojno polje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: