1 Juna, 2023

Prijava

Ruski obaveštajci optužuju Ameriku da regrutuje teroriste

SAD regrutuju džihadističke borce da izvrše terorističke napade na teritoriji Rusije i zemalja Zajednice nazavisnih država (ZND), tvrdi danas pres-biro Ruske spoljne obavještajne službe (SVR).

Pres-biro je naveo za TASS da, prema vjerodostojnim informacijama koje je dobila Ruska spoljna obavještajna služba, američka vojska aktivno regrutuje borce džihadističkih grupa povezanih sa Islamskom državom (ID) i Al-Kaidom koje su zabranjene u Rusiji, da izvrše terorističke napade u Rusiji i zemljama ZND.

Odabrano je 60 takvih terorista u januaru ove godine sa iskustvom u borbenim dejstvima na Bliskom istoku i oni prolaze ubrzanu obuku u američkoj bazi Al-Tanf u Siriji, gdje uče kako da naprave i koriste improvizovane eksplozivne naprave, kao i tehnike subverzivnih aktivnosti, saopštila je SVR.

Kako se navodi, posebna pažnja se poklanja planiranju napada na dobro čuvane objekte, uključujući strane diplomatske misije.

SVR je istakla da se u bliskoj budućnosti planira raspoređivanje militanata u manjim grupama na teritoriji Rusije i zemalja ZND i da će oni imati zadatak da planiraju i izvode terorističke napade na diplomate, državne službenike, agente za sprovođenje zakona i vojnike.

SAD će sprovesti te planove u saradnji sa tajnim ćelijama međunarodnih terorističkih grupa, kao što su Hizb ut-Tahrir, Džamat Ansarulah i Islamski pokret Uzbekistana koji je zabranjen u Rusiji.

SVR je izvijestila i da je posebna pažnja posvećena angažovanju starosjedelaca sa ruskog sjevernog Kavkaza i centralne Azije i ukazala da sve to pokazuje potpuni gubitak moralnih principa u bezbjednosnim službama SAD, što ih, kako se navodi, stavlja u ravan sa glavnim međunarodnim terorističkim grupama, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti