Mart 26, 2023

Prijava

Богат репертоар Хрватског народног казалишта Мостар у вељачи

Програм Хрватског народног казалишта (ХНК) Мостар наставља се у уторак, 14. вељаче, представом “Ноћ с Алексом” по тексту Марка Томаша и редатељском палицом Ивице Буљана.

“Ноћ с Алексом” није документаристички приказ живота Алексе Шантића, него урањање у његов унутарњи свијет који је био једнако богат као и његова поезија. Томашев текст нуди посве нову перспективу на Шантићев живот, у интимистичкој форми проблематизира однос појединца и друштва, приопћено је из ХНК Мостар.

Традиција одржавања представа за средње школе у ХНК наставља се изведбама представе “Зид” 16. вељаче у 11.30 и 17. вељаче у 12 сати. Ова представа настала је према првонаграђеном тексту “Зид” Ружице Ашчић с натјечаја за најбољи необјављени драмски текст на хрватском језику за ауторе до 35 година.

Представу је режирао Цхристиан Јеан-Мицхел Јалжечић, који је одабран на натјечају за младог редатеља до 35 година, док је ауторица адаптације и драматургиња Доротеа Шушак.

Култна представа “Ајмо на фука” игра 20. вељаче. То ће бити 70. изведба и осма годишњица премијерне изведбе представе која осваја публику сваким новим играњем.

Представа “Исус, син човјечји” на распореду је 24. вељаче, а мостарско казалиште с том представом гостује у Хрватском народном казалишту у Шибенику 27. вељаче.

Ово представа изнимно је раскошна сценска синтеза сувремених визуалних рјешења и средњовјековних приказања, живих призора из Исусовог живота и живих обрада истих тема са слика свјетских познатих аутора од ренесансе до 19. стољећа (Цараваггио, Рубенс, ван Хонтхорст, Цисери), те монолога приповједног стила и кратких дијалошких дионица, навели су из ХНК Мостар.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti