18 Aprila, 2024

Prijava

Američki general ne isključuje mogućnost i da su u pitanju vanzemaljci

Šef Američke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) za sjever, general Glen Van Herk, izjavio je, nakon niza obaranja neidentifikovanih objekata, da se ne isključuje mogućnost i da su u pitanju vanzemaljci ili neko drugo objašnjenje.

Na pitanje da li je isključio vanzemaljsko poreklo tri vazdušna objekta koja su oborili američki ratni avioni u proteklih nekoliko dana, Van Herk je na brifingu u Pentagonu rekao da ništa nije isključeno i da se procenjuju sve prijetnje ili potencijalne prijetnje i da se pokušava da one budu identifikovane.

Američki general je rekao da vojska nije u mogućnosti da odmah odredi na koji pogon su bili oboreni objekti, niti odakle su došli i da ih zbog toga s razlogom zovu objektima, a ne balonima.

Neimenovani zvaničnik američke odbrane rekao je posle brifinga za Rojters da vojska nema nikakve dokaze koji bi sugerisali da je bilo koji od oborenih objekata bio vanzemaljskog porekla.

Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 oborio neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron u američkoj državi Mičigen na granici sa Kanadom.

Objekat je, kako se navodi, letio u blizini američkih vojnih lokacija i predstavljao je ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor.

Američko ministarstvo odbrane je napomenulo da taj objekat nije ocenjen kao vojna prijetnja za objekte na zemlji i da su ga radari prvo locirali iznad Montane, a da je oboren u 19.42 sati po srednjeevropskom vremenu u nedelju, prenosi Tanjug. To je bio četvrti objekat oboren iznad Sjeverne Amerike u poslednjih nedelju dana, saopštila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći kojeg su oborili američki i kanadski borbeni avioni, nakon objekta veličine malog automobila u petak na obali Aljaske i letećeg objekta iznad Jukona u Kanadi u subotu, prenosi Tanjug.

Veliki balon za koji je Peking priznao da pripada Kini oboren je kod obala Južne Karoline, 4. februara.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je jučer za televiziju ABC da američki zvaničnici za nacionalnu bezbjednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: