19 Aprila, 2024

Prijava

Nakon zemljotresa SAD, Britanija i EU zaustavljaju bilo kakvu pomoć Siriji, Iran već poslao pomoć

“Amerika, Velika Britanija i EU sprečavaju bilo kakvu pomoć Siriji. I u ovim dramatičnim trenucima, njima ljudski životi nisu na prvom mjestu, već primjenjuju takozvani “Cezarov zakon” koji im je ranije poslužio kako bi uveli sankcije Siriji. Muka mi je od Zapada i svega onoga što rade. Nisam mislila da mogu da idu niže od svega do sada, ali su ipak uspeli. Hvala Bogu, Sirija ima druge saveznike koji joj pritiču u pomoć.” ovo je za “Novosti” nakon razornog zemljotresa u Siriji i Turskoj rekla Vanesa Bili, britanska novinarka koja godinama živi i radi u Siriji.

Ona je okačila video-snimak iz Sirije koja je u ruševinama zbog zemljotresa, a na kome se vide ruski vojnici koji su došli u spasilačku akciju.

Prema poslednjim informacijama vlade u Damasku, nastradale su najmanje 1.602 osobe, a na hiljade su povrijeđene. Situacija u Turskoj je također dramatična, a prema poslednjim zvaničnim informacijama nastradalo je 3.419, a povrijeđeno je 20.534 osoba.

Sa druge strane Rusija, Iran i Irak su već jučer počeli da šalju humanitarnu pomoć i spasioce u Siriju. Iran, isporučuio je do sada 45 tona farmaceutske, prehrambene i zdravstvene pomoći, rekao je Mehr, citirajući Basema Masura, šefa sirijske uprave za civilno vazduhoplovstvo.

Sva evropska pomoć koncentrisana ja na Tursku, poručio je grčki premijer Kirijakos Micotakis u intervjuu TV CNN uz napomenu da bi pitanje pomoći zemljotresom pogođenoj Siriji trebalo da se razmatra na nivou Evropske unije, jer je zbog sankcija tamo nemoguće isporučiti robu.

Prema njegovim riječima, ovaj zemljotres nije pogodio samo Tursku, već i Siriju. On ističe da je u Siriji situacija još teža, jer, zapravo, nema zvaničnog sagovornika, te zbog toga mora da se djeluje preko međunarodnih organizacija.

Na pitanje da li je uspjelo slanje pomoći Siriji, Micotakis je odrečno odgovorio, naglasivši da će na sjednicama EU u četvrtak i petak predložiti koordinisanje pomoći Damasku na evropskom nivou. Tako bi se garantovalo da će poslata pomoć biti isporučena tamo gde je zaista najpotrebnija, zaključuje Micotakis.

Grčki premijer ocjenjuje da tu nema „nikakvog geopolitičkog problema”.

„Ovo nije pitanje priznavanja bilo kakvog režima. Riječ je o spašavanju ljudi koji su u teškoj situaciji i kojima je očajnički potrebna naša pomoć”, poručio je zvaničnik.

On smatra da se ne može sigurno tvrditi da će sirijski predsednik Bašar el Asad dozvoliti bezbjedan prolaz te pomoći.

„Eto zašto mislim da nijedna zemlja ne može sama da preduzme takve mjere. Zato smatram da je važno da se ovi pregovori vode ili preko Ujedinjenih nacija ili preko EU, uz kolektivno korištenje resursa na evropskom nivou. Ne bi bilo bezbedno održavati ovakve konsultacije na bilateralnom nivou”, zaključio je Micotakis.

Ministar spoljnih poslova Sirije Fajsal Mekdad apelovao je na evropske zemlje da pošalju toj državi veću pomoć poslije razornog zemljotresa rekavši da sankcije nisu izgovor.

– Za pomoć iz Evrope nisu potrebni zahtjev ni administracija, jer humanitarna pomoć nije predmet sankcija, tako da one ne mogu biti izgovor –  rekao je on.

– Sve bolnice u Siriji liječe žrtve zemljotresa – rekao je Mekdad za libansku televiziju Al Mayadeen.

On je dodao da je Sirija preko svojih ambasadora tražila međunarodnu pomoć za rješavanje posljedica katastrofe.

– Mnoge zemlje su poslale pomoć Siriji i zahvaljujemo svim liderima koji su nas kontaktirali. Ipak, situacija je veoma teška i bez obzira na obim upućene pomoći, Siriji treba više – naglasio je.

Evropska unija je 2011. godine uvela sankcije sirijskoj Vladi, pokušavajući da svrgne predsjednika Bašara el Asada. Sankcije se produžavaju svake godine. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavljivao je, kako prenosi Sputnjik, da EU neće ukinuti sankcije Siriji i neće pomagati u obnovi te zemlje sve dok tamo ne počne smjena vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: