28 Marta, 2024

Prijava

Sirijski Crveni plumjesec spreman isporučiti pomoć regijama pod kontrolom pobunjenika

Sirijski Crveni polumjesec spreman je isporučiti pomoć svim regijama u zemlji, uključujući područja pod kontrolom opozicije, i poziva Ujedinjene nacije da to olakšaju, saopćio je njegov čelnik u utorak.

– Ne pravimo razliku ni između jednog sirijskog naroda. Mi smo Sirijski arapski Crveni polumjesec za kompletan sirijski narod – izjavio je Khaled Hboubati na konferenciji za novinare.

Najmanje 1.602 osobe su poginule i hiljade su povrijeđene u Siriji nakon zemljotresa i naknadnih potresa u susjednoj u ovoj zemlji i Turskoj.

– Spremni smo da pošaljemo konvoj pomoći kroz poprečnu liniju u pogođena područja u regiji Idlib (na sjeveru Sirije). Ako nam (opozicija) otvori put, mi ćemo ići. Nemamo problema s tim – rekao je Hboubati.

Apelovao je na Ujedinjene nacije, koje dugo koordiniraju operacije pomoći u područjima pod kontrolom opozicije, da pomognu.

Njegovoj organizaciji potrebni su teška oprema, kola hitne pomoći i vatrogasna vozila kako bi se spasilačke operacije nastavile, rekao je, pozivajući na više međunarodne pomoći, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: