7 Decembra, 2023

Prijava

Muka vam je nakon samo jedne šolje? Ovdje griješite

Prema izvještajima Britanskog udruženja za kafu, dnevno se popije oko dvije milijarde šoljica kafe. Osim što povećava energiju, kafa nudi nekoliko drugih prednosti, uključujući skok raspoloženja, bolje atletske performanse, podstiče probavu… puna je zdravih antioksidansa za koje se zna da se bore protiv upale i učestvuju u regulaciji metabolizma.

Ipak, koliko god je voljeli prilikom počinjanja dana, može da ima neke nuspojave, posebno kada je brzo popijemo.

Da li imate mučninu posle kafe

Ako vam kafa izaziva mučninu, možda je pijete prebrzo.

Polako ispijanje također znači da ćete imati više vremena da primjetite efekte kofeina.
Prema Healthlineu, prekomerna konzumacija kofeina može da dovede do drhtanja, ubrzanog rada srca i anksioznosti. Pijuckanje napitaka također može da bude bolje za vaš probavni sistem.

“Državanjem napitka u ustima malo duže pre gutanja – tj. uzimanjem malih gutljaja – vaša pljuvačka ima više vremena da dođe u kontakt sa tečnošću, što može da bude korisno sa gastrointestinalnog stanovišta”, objašnjava Medi Paskuarielo, dijetetičar, za Well Good.

Ona je dodala da gutanje kafe također može dovesti do gutanja vazduha, što može izazvati simptome kao što su „naduvenost, gasovi, mučnina, podrigivanje ili bol“.

Kako da uživate u kafi bez neprijatnosti

Ako želite redovno da pijete kafu, ali ne želite da se osjećate anksiozno ili da “uznemiravate” stomak, za početak je potrebno da usporite.

“Rekla bih da ćete vjerovatno iskusiti najbolju ravnotežu smanjenja neželjenih efekata, ako popijete šolju kafe u roku od 15 do 30 minuta”, ističe dr Medi.

Također najbolje je da prije nego što popijete kafu odvojite vremena da nešto pojedete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: