Mart 27, 2023

Prijava

Лајчак данас у посјети Београду и Приштини

Специјални представник Еуропске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарат ће данас у Београду са србијанским предсједником Александром Вучићем, а након посјета Приштини гдје ће имати радни ручак с косовским премијером Албином Куртијем и његовим замјеником Бесником Бислимијем.

Тим поводом премијерка Србије Ана Брнабић казала је да је Љачаков долазак у Београд додатни вид притиска на Србију, а у склопу повећаних дипломатских активности за рјешавање косовског питања.

“То није ни чудно када погледате у каквом је стању свијет, рат у Украјини, рат на истоку Еуропе – највећи дио Еуропе је посредно у рату, у томе судјелује и САД. Сада су велике тензије између САД-а и Кине. Ником не одговара било какав други, сљедећи нови потенцијални сукоб и нестабилност и желе угасити било каква потенцијална жаришта”, казала је Брнабић у изјави за Радиотелевизију Србије.

Предсједница Владе Србије држи да је састанак косовског премијера Куртија с предсједником Странке демократске акције Санџака Сулејманом Угљанином и предсједником Партије демократског дјеловања Схаипом Камрбијем у Приштини покушај дестабилизације средишње Србије.

“То је и један од видова манипулације са Заједницом српских опћина, тражењем да такво нешто постоји и на територију средишње Србије. Те двије ствари су потпуно неуспоредиве”, рекла је Брнабић.

Она је казала да јој је “у великој мјери тужно то што говоре неки представници албанске и бошњачке националне мањине, те да ту није ријеч о цијелој албанској ни бошњачком националној мањини, с којима Влада Србије има јако добру сурадњу”.

Брнабић је казала да вјерује у гаранције међународне заједнице да ће Заједница српских опћина бити формирана, али и навела да је свјесна да ће бити много притисака, манипулација и покушаја да се избјегну договорена начела из потписаног споразума.

“Вјерујем у гаранције међународне заједнице, не знам на који би другачији начин сутра јамчили било који нови договор, ако не би успјели јамчити први споразум о нормализацији односа. Хоће ли бити лако, неће, хоће ли бити покушаја манипулације, вјерујем да ће их бити много, као и да ће многи пријатељи Приштине настојати избјећи начела из 2015., али она су на папиру, инзистират ћемо на њима”, рекла је Брнабић.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак крајем сијечња је посјетио Косово, када је с премијером Косова Албином Куртијем и главним преговарачем Косова у дијалогу са Србијом Бесником Бислимијем разговарао о успостави Заједнице опћина са српском већином (ЗСО).

Међународни представници сматрају да Косово према Бриселском споразуму има обвезу формирати Заједницу опћина са српском већином док представници Приштине страхују како би та заједница сличила на Републику Српску у Босни и Херцеговини.

Косовски премијер Курти је поставио прошли тједан шест увјета за формирање ЗСО по којима та заједница не може бити једнонационална, мора бити у складу с Уставом и законима Косова, имати другачији назив али не и извршне овласти, те укључивати ​​принцип реципроцитета између држава у погледу права националних мањина, по еуропским узорима.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti