28 Marta, 2024

Prijava

Lajčak danas u posjeti Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarat će danas u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a nakon posjeta Prištini gdje će imati radni ručak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i njegovim zamjenikom Besnikom Bislimijem.

Tim povodom premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je Ljačakov dolazak u Beograd dodatni vid pritiska na Srbiju, a u sklopu povećanih diplomatskih aktivnosti za rješavanje kosovskog pitanja.

“To nije ni čudno kada pogledate u kakvom je stanju svijet, rat u Ukrajini, rat na istoku Europe – najveći dio Europe je posredno u ratu, u tome sudjeluje i SAD. Sada su velike tenzije između SAD-a i Kine. Nikom ne odgovara bilo kakav drugi, sljedeći novi potencijalni sukob i nestabilnost i žele ugasiti bilo kakva potencijalna žarišta”, kazala je Brnabić u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Predsjednica Vlade Srbije drži da je sastanak kosovskog premijera Kurtija s predsjednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom i predsjednikom Partije demokratskog djelovanja Shaipom Kamrbijem u Prištini pokušaj destabilizacije središnje Srbije.

“To je i jedan od vidova manipulacije sa Zajednicom srpskih općina, traženjem da takvo nešto postoji i na teritoriju središnje Srbije. Te dvije stvari su potpuno neusporedive”, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da joj je “u velikoj mjeri tužno to što govore neki predstavnici albanske i bošnjačke nacionalne manjine, te da tu nije riječ o cijeloj albanskoj ni bošnjačkom nacionalnoj manjini, s kojima Vlada Srbije ima jako dobru suradnju”.

Brnabić je kazala da vjeruje u garancije međunarodne zajednice da će Zajednica srpskih općina biti formirana, ali i navela da je svjesna da će biti mnogo pritisaka, manipulacija i pokušaja da se izbjegnu dogovorena načela iz potpisanog sporazuma.

“Vjerujem u garancije međunarodne zajednice, ne znam na koji bi drugačiji način sutra jamčili bilo koji novi dogovor, ako ne bi uspjeli jamčiti prvi sporazum o normalizaciji odnosa. Hoće li biti lako, neće, hoće li biti pokušaja manipulacije, vjerujem da će ih biti mnogo, kao i da će mnogi prijatelji Prištine nastojati izbjeći načela iz 2015., ali ona su na papiru, inzistirat ćemo na njima”, rekla je Brnabić.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak krajem siječnja je posjetio Kosovo, kada je s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnikom Bislimijem razgovarao o uspostavi Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO).

Međunarodni predstavnici smatraju da Kosovo prema Briselskom sporazumu ima obvezu formirati Zajednicu općina sa srpskom većinom dok predstavnici Prištine strahuju kako bi ta zajednica sličila na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini.

Kosovski premijer Kurti je postavio prošli tjedan šest uvjeta za formiranje ZSO po kojima ta zajednica ne može biti jednonacionalna, mora biti u skladu s Ustavom i zakonima Kosova, imati drugačiji naziv ali ne i izvršne ovlasti, te uključivati ​​princip reciprociteta između država u pogledu prava nacionalnih manjina, po europskim uzorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: