29 Marta, 2024

Prijava

Kina najbogatija, Švajcarska ima više zlata i deviznih rezervi od Rusije

Kina je krajem 2022. godine sedamnaesti put zaredom postala vlasnik najvećih zlatnih i deviznih rezervi na svetu, dok je Rusija zauzela četvrto mjesto, pokazuju podaci nacionalnih Centralnih banaka.

Krajem decembra rezerve Kine iznosile su 3,31 bilion dolara. Drugi je Japan sa 1,27 biliona dolara, a treća je Švajcarska sa 924 milijarde dolara.

Rusija, koja je prošle godine izgubila četvrto mjesto od Indije, vratila se u ljeto i završila godinu na četvrtom mjestu sa 582 milijarde dolara rezervi. Indija je peta sa 563 milijarde dolara.

Saudijska Arabija, sa uštedom od 460 milijardi dolara, napredovala je za dvije pozicije u toku protekle godine i završila na šestom mjestu, potisnuvši Hong Kong (424 milijarde dolara) na sedmo i Južnu Koreju (424 milijarde dolara) na osmo.

Singapur, koji je bio na devetom mjestu 2021. godine, izgubio je dvije pozicije za godinu dana i ispao iz prvih 10, što je omogućilo Brazilu (325 milijardi dolara) da se popne na devetu poziciju, a Njemačkoj (295 milijardi dolara) na deseto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: