28 Marta, 2024

Prijava

Nikki Haley ulazi u trku za predsjednicu Amerike

Nikki Haley bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama i guvernerka Južne Karoline objaviti će kandidaturu za predsjednika SAD u narednim sedmicama, objavio je ABC News.

Prema upućenim izvorima, Nikki bi sredinom februara trebalo da objavi namjeru da se kandiduje ispred republikanaca, a u narednim danima pozivnice će biti poslane njenim pristalicama.

Hejlijeva, koja je bila američki ambasador pri UN tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trampa, ranije je rekla da se neće kandidovati protiv njega.

“Ne bih se kandidovala ako bi se predsjednik Tramp kandidovao i razgovarala bih s njim o tome”, rekla je Hejlijeva za AP 2021. godine.

Bivša guvernerka Južne Karoline je, u međuvremenu, odustala od tog stava, a prije nekoliko dana Tramp je rekao novinarima da je nedavno primio telefonski poziv od Hejlijeve.

“Pozvala me je i rekla da bi željela da razmisli o tome, a ja sam rekao da to treba da uradi”, rekao je Tramp novinarima tokom vikenda.

Pedesetjednogodišnja Nimrata Niki Hejli bila je na dužnosti 116. guvernera Južne Karoline, a bila je i članica Predstavničkog doma Južne Karoline.

U predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2012. godine, kandidat Republikanske partije Mit Romni je razmatrao da predloži Hejlijevu kao svoju potencijalnu potpredsjednicu u izbornoj trci, ali je ona izjavila da neće biti u mogućnosti da prihvati bilo čiju ponudu, zbog svoje guvernerske funkcije.

Donald Tramp je 2016. nominovao Hejlijevu za poziciju ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama, što je ona prihvatila. Časopis Time ju je 2016. svrstao na spisak 100 najuticajnijih osoba svijeta. U decembru 2018. je svojevoljno donijela odluku da se povuče sa pozicije ambasadora. Naredne godine ušla je u bord direktora “Boinga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: