27 Maja, 2024

Prijava

Mužjaci ove vrste torbara ne spavaju dok ne nađu ženku, a onda se pare dok ne uginu od iscrpljenosti

Ugroženi mužjaci sjevernoaustralijske torbarske mačke su neispavani zbog prevelike količine seksualne aktivnosti – što bi na kraju moglo i da ih ubije, navode naučnici.

Naime, novo istraživanje je pokazalo da mužjaci ove vrste torbara prelaze velike udaljenosti u potrazi za partnerkom prilikom čega ne spavaju koliko bi trebalo.

To možda objašnjava zašto se mužjaci obično tokom jedne sezone parenja razmnožavaju do smrti dok ženke, s druge strane, mogu da žive do četiri godine, piše BBC.
Oni prelaze velike udaljenosti kako bi se parili što je češće moguće i čini se da je njihov nagon toliko jak da se odriču spavanja kako bi više vremena provodili tražeći ženke“, rekao je biolog Kristofer Klemente sa Univerziteta “Sunčana obala” u Australiji.
Naučnici su posmatrali ponašanje mužjaka i ženki vrste Dasyurus hallucatus na Groote Eylandt, ostrvu blizu obale australijske Sjeverne teritorije. Neki od njih su u jednoj noći “prepješačili” više od 10 km. S obzirom na to da se radi o maloj životinji, to je isto kao da čovjek pređe 40 km.
Stručnjaci su otkrili da mužjaci privlače i više parazita, vjerovatno zato što ne posvećuju dovoljno vremena ličnoj higijeni jer žele da maksimalno iskoriste svaku sezonu parenja. Naučnici dodaju da mužjaci nisu tako oprezni kao ženke dok traže hranu ili izbjegavaju predatore.
Zbog nedostatka sna i povezanih simptoma, ne stignu da se oporave. To bi moglo da objasni zašto toliko mužjaka ugine nakon sezone parenja. Postaju lak plijen, lakše ih pregaze automobili ili jednostavno uginu od iscrpljenosti“, kazao je biolog Džošua Gašk.
Prema organizaciji “Australian Wildlife Conservancy”, preostalo je oko 100.000 sjevernoaustralijske torbarske mačke, s tim da njihov broj naglo pada. Ugrožava ih i gubitak staništa, mačke lutalice, a znaju i da se otruju žabama krastačama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: