22 Aprila, 2024

Prijava

Englezi kažnjavaju sve one koji se griju na drva

Vlasnici peći na drva mogli bi uskoro da budu kažnjavani sa po 300 funti, nakon što je vlada najavila da će zabraniti držanje tih uređaja.

Prema pisanju Times, peći na drva koje su postale simbol srednje klase, postale su veći zagađivači zraka od automobila.

Lokalne vlasti odgovorne za sprovođenje pravila o kontroli dima u urbanim sredinama smatrale su da je teško izvesti ljude na sud i pružiti dokaze o zagađivanju zraka, a za šest godina izdato je samo 17 kazni, usprkos više od 18.000 žalbi.

Sada je vlada naložila lokalnim vlastima da razmotre korištenje ovlaštenja iz Zakona o životnoj sredini iz 2021. za izricanje građanskih kazni na licu mjesta, koje mogu da se kreću od 175 do 300 funti.

Za one koji budu nastavili da krše zabranu, novčane kazne će biti do 5.000 i 2.500 funti za svaki dan kada se zabrana prekrši.

Popularnost peći na drva brzo je porasla u posljednjoj deceniji jer su postale nešto poput statusnog simbola srednje klase, prenosi Tanjug.

Emisije jedne od najštetnijih vrsta zagađenja zraka od sagorijevanja drva u domaćinstvu, sitnih čestica poznatih kao PM2,5, porasle su za 35 posto između 2010. i 2020. godine.

Početak sprovođenja zakona ima za cilj da smanji količinu dima u najzagađenijim gradovima poput Londona, Birmingema, Mančestera i mnogih drugih gradova u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: