19 Aprila, 2024

Prijava

Poljoprivrednici opet ostali kratkih rukava!

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH smatra da jučer usvojeni amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za četiri miliona KM, umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona KM, predstavlja “šamar” svim poljoprivrednicima.

Navode da u najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje tri posto od ukupnog budžeta.

Iz Udruženja preciziraju da u budžetu za 2023. podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto, što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto.

Naglašeno je da je nova većina obećavala da će biti bolje – “i možda hoće biti bolje njihovim zastupnicima i budućim ministrima, ali sudeći po izhodu jučerašnjeg glasanja poljoprivrednicima bit će sve gore”.

Tvrde da će takav odnos prema poljoprivredi dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici će o svojim daljnjim koracima obavijestiti javnost u narednom periodu – poručuju u saopćenju iz Udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: