28 Marta, 2024

Prijava

Pica rekordno poskupila u Italiji, najveći skok u cijeni mocarele

Cijena popularne pice margarite u Italiji skočila je za skoro 30 posto u odnosu na decembar prošle godine.

To je daleko veći skok u odnosu na stopu inflacije od 12,3 posto, do koje je došlo zbog povećanja u cijeni energenata i hrane, prenio je Blumberg.

Uprkos tome što je italijanska vlada potrošila 75 milijardi evra da pomogne građanima sa cijenama gasa i računa za struju, cijene pice su otišle visoko.
Italijanski Nacionalni institut za statistiku, kao i ministarstvo finansija prati rastuće cijene osnovnih sastojaka – brašna, paradajza, mocarela sira i maslinovog ulja.
Osim povećanja cijene struje, najveći skok zabilježen je u cijeni mocarele, koja je viša za 27 posto u odnosu na isti period prošle godine, kao i brašna, koje se povećalo za 22 posto. To su sastojci koji se nalaze u skoro svakoj potrošačkoj korpi Italijana, mada ne prave svi picu kod kuće.
Iako postoji opsežna debata o tome koji su prelivi prihvatljivi na pravoj italijanskoj pici – margarita, zajedno sa još jednostavnijom verzijom bez mocarele poznatom kao marinara su sorte koje najviše cijene turisti.
Te vrste pica su vjerovatno najčešće proizvedene od osam miliona pica koje se, prema procjeni vodiča za hranu “Il Gambero Rosso”, peku širom zemlje svakog dana. Apokrifno nazvana po Margariti di Savoji, prvoj kraljici Italije nakon njenog ujedinjenja, legenda kaže da je pica margarita prvobitno nastala u čast njene posjete Napulju 1889. godine.
Postoji nekoliko varijacija pice, uključujući rimsku varijantu “tankog papira” i veoma bogatu njujoršku. Čak i tako, Napolitanci tvrde da je njihova vrsta posebna. Zbog svega toga, Evropska unija je prepoznala margaritu kao proizvod sa zagarantovanim tradicionalnim specijalitetima.
To zahtjeva peć na drva na 485 stepeni, zatim, da je kora debela najmanje 1-2 centimetra, i korišćenje samo određenih proizvoda, uključujući ekstra devičansko maslinovo ulje, svjež bosiljak, bivolju ili tradicionalnu lokalnu mocarelu i lokalni paradajz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: