28 Marta, 2024

Prijava

Nuland: SAD traže način da primjene jugoslovenski presedan na Rusiju

Zvaničnica Stejt departmenta izložila je malo vjerovatan scenario pred američkim Senatom

Zamjenica državnog sekretara za politička pitanja SAD, Viktorija Nuland izjavila je danas pred američkim Senatom da je uslov za ukidanje sankcija protiv Rusije da Moskva povuče sve svoje trupe iz Ukrajine i vrati svu teritoriju na koju Kijev polaže pravo.

“U kontekstu ruske odluke da ozbiljno pregovara i povuče svoje snage iz Ukrajine i vrati aneksiranu teritoriju, ja bih se založila za ublažavanje sankcija ruskim zvaničnicima, i verujem da bi i sekretar Entoni Blinken takođe bio za”, rekla je ona.

Nulandova je rekla da vjeruje da bi Ukrajina mogla da pobjedi Rusiju, napominjući da će “Kijev definisati šta je pobjeda”.

Ona je insistirala i na ocjeni da je Putin “krivac za ratne zločine”, što je navelo republikance da se zapitaju koliko je Stejt department ozbiljan po pitanju mira, ako insistira na bezuslovnoj predaji Rusije.

“Navela bih presedan ‘Kosova’, Bosne i Hercegovine, Ruande, gde smo uspešno podržali zaustavljanje ratova diplomatskim putem, istovremeno tragajući za pravdom”, odgovorila je Nulandova.

Da podsjetimo, SAD su vodile vojne intervencije i u BiH i na tzv. Kosovu tokom 1990-ih, kada su trupe NATO fizički okupirale obje teritorije služeći kao izvršioci ad-hok odluka tribunala koji finansira Vašington.

SAD i njihovi saveznici sada traže načine da primejne jugoslovenski presedan na Rusiju, iako sam Vašington odbacuje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda.

Nuland je ocijenila da američki tenkovi “Abrams” neće biti isporučeni Ukrajini na vrijeme za proljetnu ofanzivu.

Nulandova je prvi put dospjela u centar pažnje u decembru 2013. godine, kada je podržala demonstrante na kijevskom trgu Majdan dostavljajući im grickalice. Dva mjeseca kasnije, u februaru 2014. godine, pojavio se video snimak na kome ona američkom ambasadoru u Kijevu, Džefriju Pajatu, govori ko bi trebalo da vodi Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: