28 Marta, 2024

Prijava

Moskva: Njemački tenkovi doživjeti će sudbinu njihovih prethodnika – biće uništeni i spaljeni

Rusija je uvjerena da „narod Nemačke, za razliku od sadašnjih političara, pamti posljedice prethodne upotrebe njemačkih tenkova u Ukrajini 1941-1944. godine.“

Odluka Njemačke da preda tenkove „leopard“ Kijevu je kratkovida i nedosljedna, nije u korelaciji sa moralnim i istorijskim aspektima takvog koraka i posljedicama po njemački narod, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič.

„Vojno-političko rukovodstvo Nemačke je predvidljivo pokazalo kratkovid i nedosljedan stav, na kraju donevši, uprkos moralnim i istorijskim aspektima takvog koraka i posljedicama po njemački narod, odluku da se Ukrajini predaju tenkovi ‘leopard’ njemačke proizvodnje i dalo pristanak za slanje ovih vozila drugim zemljama koje učestvuju u rastućoj vojnoj agresiji na Rusiju“, rekao je Bujakevič na sastanku Političkog savjeta OEBS-a.

Prema njegovim riječima, Rusija je uvjerena da „narod Nemačke, za razliku od sadašnjih političara, pamti posljedice prethodne upotrebe njemačkih tenkova u Ukrajini 1941-1944. godine“, ne želi „nekontrolisanu eskalaciju konfrontacije i nove strahote velikog krvavog rata“.

„Za Ruse, njemačka vozila u Ukrajini – i tu nema nikakve sumnje – izazivaju iste sasvim očigledne istorijske analogije. Savremeni njemački tenkovi u Ukrajini će doživjeti sudbinu svojih prethodnika: biće uništeni i spaljeni na bojnom polju. Za američke tenkove ‘abrams’, ovo će biti donekle novo iskustvo – ali sa istim rezultatom, kao, uostalom, i za sve ostale u takozvanoj tenkovskoj koaliciji“, rekao je ruski diplomata, prenio je Sputnjik.

Sa druge strane, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbjednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov smatra da Zapad prelazi na novi nivo konfrontacije između Rusije i NATO-a.

„Ranije smo se mi ovde na pregovaračkom koloseku bavili pitanjima malokalibarskog oružja, odnosno sprečavanja dolaska takvog oružja u zone sukoba, i kontrolom prenosivih PVO sistema. Razvijeni su dokumenti, ali su oni sada faktički svi ostavljeni po strani. Jednostavno ih Zapad ne poštuje i zaista prelazi na novi nivo“, rekao je Gavrilov za televiziju „Rosija 24“, odgovarajući na pitanje voditelja da li isporuke tenkova „abrams“ i „leopard 2“ Ukrajini predstavljaju prelazak na novu etapu u konfrontaciji između Rusije i NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: