28 Marta, 2024

Prijava

Kijev najavljuje napade na Moskvu i Peterburg

Čim je odlučeno da se Ukrajini pošalju tenkovi, Zelenski tražio oružje dugog dometa i borbene avione. – Rusija prijeti odmazdom

Dok se prebrojavaju tenkovi koje će Ukrajini poslati saveznici, zvanični Kijev ide dalje u svojim zahtjevima. Kao uvertira za traženje borbenih aviona i raketnih sistema dugog dometa poslužila je najava savjetnika ukrajinskog predsjednika Mihaila Podoljaka da će uslijediti eskalacija rata, i to u Ruskoj Federaciji. On je najavio da će biti udara na Moskvu, Sankt Peterburg, Jekaterinburg i druge gradove. Podoljak je ovakvu eskalaciju nazvao unutrašnjim problemom za Rusiju i dodao da ovi „razmaženi” gradovi žive u drugoj realnosti.

Savjetnik šefa kabineta Zelenskog, prema svojim procjenama, jučer je na „Telegramu” opisao i ključni scenario za završetak rata u Ukrajini. Posle nekoliko velikih ruskih poraza, u Rusiji će uslijediti protesti rodbine poginulih i tada će početi unutrašnji sukobi u okruženju Vladimira Putina, a vertikala moći u Ruskoj Federaciji će oslabiti. Podoljak predviđa da će u Rusiji otpočeti nekontrolisana politička transformacija i da će neki etnički delovi federacije dobiti šansu da postanu nezavisni. Tek nova „privremena” vlada u Moskvi mogla bi da otpočne stvarne pregovore, a ostvarenje ovog scenarija zavisiće od toga kada će Ukrajina dobiti tačno određen broj precizno definisanog naoružanja.

Zvanična Moskva jučer je odmah reagovala na najave iz Kijeva: portparol Dmitrij Peskov rekao je da kijevski režim, očigledno, ni od čega ne zazire i da to samo još jednom potvrđuje ispravnost ruskih vlasti da zaštite zemlju od takve opasnosti. Podsjetio je i na umješanost ukrajinskih vlasti u organizovanje terorističkih napada, uključujući eksploziju u Podmoskovlju, u kojoj je u avgustu prošle godine ubijena Darja, kćerka Aleksandra Dugina.

I šef ruske delegacije pri OEBS-u Konstantin Gavrilov u srijedu je reagovao na zahtjeve za isporuku dalekometnog oružja. On je u Beču na plenarnoj sjednici Foruma OEBS-a za bezbjednosnu saradnju rekao da, ako SAD i NATO isporuče Kijevu oružje za udar duboko u teritoriju Rusije, na gradove i Ustavom obezbjeđene teritorije – to će primorati Moskvu da preduzme oštre uzvratne mjere.

„Nemojte kasnije da kažete da vas nismo upozorili”, rekao je Gavrilov i dodao da Moskva primjećuje želju američke administracije da pomogne Ukrajini kako bi razvila novu protivofanzivu, čija će meta biti Krim.

„NYT” je nedavno najavio, a jučer je to potvrdio i američki predsjednik Džozef Bajden, da se priprema nova ofanziva ukrajinskih snaga. Prema navodima ovog lista, američki komandanti već prave ofanzivne planove u skladu s upotrebom oružja dugog dometa.

Kako se događaji o Ukrajini nižu iz minuta u minut, jučer je iz SAD već stigao odgovor. Koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da Vašington prati i ne ignoriše ruske tvrdnje o „crvenim linijama”. Naglasio je da će 31 tenk „abrams” ukrajinske snage koristiti na teritoriji Ukrajine, a ne za napad na Rusiju. Kirbi je dodao da oni svakako predstavljaju ofanzivnu prijetnju za ruske snage u Ukrajini, ali ne i za one u Rusiji.

Nakon konačnog dogovora o isporuci američkih „abramsa” i njemačkih „leoparda”, Biden i njemački kancelar su naglasili da to nikako ne predstavlja prijetnju napadom na Rusiju. Olaf Šolc je u parlamentu konstatovao da će Nemačka, uprkos njegovoj odluci da isporuči tenkove i drugim državama da odobrenje da pošalju „leoparde”, izbjeći eskalaciju između Rusije i NATO-a.

Uprkos uvjeravanjima da NATO neće ući u sukob s Rusijom, „Politiko” piše da se na Zapadu već vodi debata o snabdijevanju Ukrajine borbenim avionima, koje inicira Kijev potpomognut baltičkim prijestonicama. Neimenovani diplomata koji je učestvovao u ovim razgovorima s NATO-om rekao je ovom listu da bi u pogledu vojne pomoći Ukrajini „sledeći prirodni korak bila isporuka borbenih aviona”.

Novinari pišu da glavnu podršku ideji prebacivanja „lovaca” daju baltičke zemlje, dok evropske zemlje strahuju da će prebacivanje borbenih aviona izazvati „još jedan krug eskalacije”, pa se zato protive takvom potezu. Prema riječima jednog od diplomata s kojim su novinari razgovarali, Vašington je rekao Kijevu da isporuka aviona trenutno nije moguća.

„Tamo postoji ’crvena linija’, ali je prošlog leta ta linija bila na sistemima ’himars’, a zatim se pomjerila. Onda je bila na tenkovima i također se pomjerila”, rekao je diplomata i naglasio da, iako je rano govoriti o toj odluci, aktivna rasprava o ovoj ideji može da počne za dvije do tri nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: