26 Aprila, 2024

Prijava

Prošle godine 50 posto veći izvoz oružja: Najveći profit ostvarila Amerika

Američki Stejt department poručio je da je zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, izvoz oružja i opreme protekle godine narastao na više od 205 milijardi dolara

Prodaja američke vojne opreme stranim vladama porasla je 2022. godine za 49 posto na 205,6 milijardi dolara, saopštio je Stejt department.

Odobrena prodaja uključivala je 13,9 milijardi dolara vrijedne borbene avione F-15ID Indoneziji, 6,9 milijardi dolara vrijedne višenamenske borbene brodove Grčkoj i 6 milijardi dolara tenkove “M1A2 abrams” Poljskoj.

Kompanija “Dženeral dajnamiks” proizvodi tenkove, “Boing” mlaznjake a “Lokhid Martin” brodove, podsjeća Rojters.

Postoje dva glavna načina na koje strane vlade kupuju oružje od američkih kompanija: direktna komercijalna prodaja dogovorena između vlade i kompanije i strana vojna prodaja u kojoj strana vlada obično kontaktira službenika Ministarstva odbrane u američkoj ambasadi u njenom glavnom gradu. Oba zahtjevaju odobrenje vlade SAD.

Direktna vojna prodaja američkih kompanija porasla je za 48,6 posto na 153,7 milijardi dolara u fiskalnoj 2022. sa 103 milijarde dolara 2021. Prodaja ugovorena preko američke vlade porasla za 49,1 posto na 51,9 milijardi dolara u 2022. sa 34,8 milijardi dolara prethodne godine, saopštio je Stejt department.

“Ukupna odobrena vrijednost za fiskalnu 2022. bila je 153,7 milijardi dolara, što uključuje vrijednost hardvera, usluga i tehničkih podataka odobrenih za izvoz, privremeni uvoz, ponovni izvoz, retransfere i posredovanje. Ovo predstavlja povećanje od 49 posto, u odnosu na 103,4 milijarde dolara u fiskalnoj 2021. Povećanje odobrene vrijednosti od fiskalne 2021. prvenstveno je posljedica ovlašćenja koja su donijeta kao podrška naporima Ukrajine da se odbrani od Rusije”, saopštio je Stejt department.

Ukupna prodaja američke vojne opreme u prethodnoj fiskalnoj godini iznosila je 138 milijardi dolara.

“Transfer oružja i odbrambena trgovina su važna oruđa američke spoljne politike sa potencijalnim dugoročnim implikacijama na regionalnu i globalnu bezbjednost. Iz tog razloga, Sjedinjene Države slede holistički pristup, koji odmjerava političke, vojne, ljudska prava, ekonomske faktore, neširenja nuklearnog oružja, tehnološku bezbjednost i faktore krajnje upotrebe kako bi odredile odgovarajuće snabdijevanje vojne opreme i licenciranje direktne komercijalne prodaje odbrambenih artikala saveznicima i partnerima SAD”, poručeno je iz Stejt departmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: