24 Septembra, 2023

Prijava

Papa i crkva odlučili: Gay je Ok-ej!

Papa Franjo kritikovao je zakone koji kriminalizuju homoseksualnost kao „nepravedne”, navodeći da Bog voli svu svoju djecu i apelujući na katoličke biskupe koji podržavaju takve zakone da prime LGBT osobe u okrilje crkve.

„Biti homoseksualac nije zločin”, izjavio je Franja u intervjuu agenciji Asošijeted pres, prenosi Beta.

On je priznao da rimokatolički biskupi u nekim delovima sveta podržavaju zakone kojima se kriminalizuje homoseksualnost ili diskriminiše LGBTQ zajednica, a i sam je o tom pitanju govorio u kontekstu „grijeha”.

Međutim, takve stavove je pripisao različitim kulturološkim faktorima i dodao da biskupi moraju da prođu proces promjena kako bi prepoznali dostojanstvo svakog ljudskog bića, navodi Glas Amerike (VOA).

Oko 67 država širom sveta, među kojima su i neke međunarodno nepriznate, kriminalizuje uzajamno dobrovoljne homoseksualne aktivnosti, od kojih 11 može da izrekne i smrtnu kaznu, prema podacima organizacije Fond za ljudsko dostojanstvo (Human Dignity Trust).

Eksperti kažu da čak i kada se zakoni sprovode, oni doprinose zlostavljanju, stigmi i nasilju nad LBGTQ osobama.

Više od deset saveznih američkih država i dalje ima zakone protiv sodomije, uprkos odluci Vrhovnog suda iz 2003. godine, kojom su oni proglašeni neustavnim. Aktivisti za gej prava kažu da se zastarjeli zakoni koriste za ugrožavanje homoseksualaca i ukazuju na nove zakone o zabrani razgovora ili nastave o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ujedinjene nacije su u više navrata pozvale da se odmah ukinu zakoni kojima se kriminalizuje homoseksualnost, navodeći da se njima krše prava na privatnost i sloboda od diskriminacije, te da oni predstavljaju kršenje obaveza zemalja u skladu sa međunarodnim zakonom da se štite ljudska prava svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Uz ocjenu da su takvi zakoni „nepravedni”, papa Franja je izjavio da Rimokatolička crkva može i treba da radi na njihovom ukidanju.

Papa se pozvao na doktrinu Katoličke crkve koja nalaže da gej osobe budu prihvaćene i poštovane, i da ne treba da budu marginalizovane ili diskriminisane.

„Svi smo mi deca Boga, i Bog nas voli takve kakvi jesmo i zbog snage sa kojom se svako od nas bori za svoje dostojanstvo”, izjavio je Franja za agenciju AP u Vatikanu.

Papa je izjavio da je potrebno da se napravi razlika između zločina i grijeha u pogledu homoseksualnosti.

„Također je grijeh nemati milosrđe prema drugome”, dodao je papa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: