29 Marta, 2024

Prijava

Dobro je imati ih u kuhinji: Do jakog imuniteta uz pomoć samo pet namirnica

Uravnotežena ishrana u današnjem vreme znači da kada ste okruženi lošim namirnicama, morate povećati dobre ukoliko želite da poboljšate zdravlje ali i da smanjite težinu.

Vjerujemo da neke od najboljih namirnica za vaše zdravlje vjerovatno već imate u svom frižideru.

Jedno od obilježja uravnotežene ishrane je dobar odnos omega-6 masnih kiselina i omega-3. Odnos 4:1 bio bi idealan, ali moderna američka ishrana više liči na odnos 20:1. To dovodi do debljanja koje nikome ne ide u priklog, pogotovo zdravlju pojedinca. Čia sjemenke i i lan nalaze se među najkoncentrisanijim izvorima omega-3.

Studije na životinjama sugerišu da ishrana bogata čia sjemenkama može smanjiti štetni LDL holesterol i može da zaštiti srce, a nedavna studija u časopisu Hypertension otkrila je da svakodnevna konzumacija proizvoda obogaćenih lanenim sjemenkama smanjuje krvni pritisak kod pacijenata sa bolestima perifernih arterija. Najbolje se apsorbira kad se lan samelje i doda žitaricama.

Ukoliko pak niste fan čia sjemenki, slobodno uvrstite orahe ili lješnike u svoju ishranu. Ove namirnice su također odličan izvor Omega 3 kiselina.

Jaja

Jaja su najbolji izvor vitamina B holina, esencijalnog hranjivog sastojka koji se koristi u izgradnji svih ćelijskih membrana tijela. Nedostatak holina povezan je direktno sa genima koji uzrokuju nakupljanje masnoće na stomaku.

Jabuke

Nedavno istraživanje u Wape Forest Baptist Medical Centru pokazalo je da se za svakih 10 grama porasta topivih vlakana pojedenih dnevno visceralna masnoća smanjila za 3,7 posto tokom pet godina. Učesnici koji su svoju naviku svakodnevnog konzumiranja jabuka uparili sa 30 minuta vježbanja 2-4 puta nedeljno, zabilježili su pad akumulacije visceralne masti za 7,4 posto u istom vremenskom periodu.

Cimet

Prema brojnim istraživanjima, dokazano je da cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin illi čak sposobnost našeg tijela da skladišti masnoće i upravlja znacima gladi. Niz studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da dodavanje kašičice cimeta u obrok može pomoći stabilizaciji šećera u krvi.

Zelena salata

U novoj studiji Univerziteta William Paterson, koja je upoređivala 47 vrhunskih namirnica prema količini hranjivih sastojaka, moderna hrana našla se na 15. mjestu na listi. Prema studiji sa Univerziteta Purdue, samo 3 grama mononezasićenih masti može pomoći tijelu da apsorbira karotenoide povrća (one čarobne molekule koji vas štite od hroničnih bolesti poput bolesti srca).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: