18 Aprila, 2024

Prijava

Ove zime Holanđani se najviše „smrzavaju“

Stanovi u ovoj zemlji su najhladniji u Evropskoj uniji, temperatura ne prelazi 18 stepeni Celzijusa

Zbog poskupljenja energenata Holanđani su postali najveće štediše u Evropi, jer su preduzeli najozbiljnije mjere da smanje potrošnju energije. Prosečna temperatura u holandskim domovima je u prosjeku 18 stepeni Celzijusa, jedan stepen niže nego godinu dana ranije. Prema najnovijoj studiji ova država u svojim stanovima i radnim prostorima ima najnižu temperaturu od svih evropskih zemalja, prenosi holandski nacionalni televizijski kanal RTL vesti.

U novembru i decembru prošle godine 84 posto građana u ovoj članici EU je dodatno smanjilo temperaturu u prostorima u kojima žive nego u istom periodu 2021. godine pokazuje veliko istraživanje  njemačkog proizvođača digitalnih termostata „Tado” koje je obuhvatilo više od 340.000  domova u 27 članica Evropske unije.

Prosečna unutrašnja temperatura u holandskim kućama pala je za ceo stepen na 18,04  iako je je prosečna spoljna temperatura bila ista kao i prošle godine, između pet i sedam stepeni Celzijusa. Poređenja radi Španci su u svojim domovima smanjili temperaturu u prosjeku samo za 0,29 stepeni, a Norvežani koji žive u zemlji bogatoj prirodnim gasom samo za 0,2. Tako da je temperatura u norveškim domovima ove zime u prosjeku na prijatnih 20,8 stepeni Celzijusa.

Najviša izmerena temperatura u zatvorenom prostoru izmerena je u Slovačkoj i iznosila je 21,65 stepeni.

Istraživanje je pokazalo da su žitelji holandske pokrajine Utreht bili najrevnosniji, njih 85 posto je poslušalo savjete vlade da smanje temperaturu u svojim stanovima. Najhladnije je bilo u stanovima u Groningenu. Prosečna izmerena temperatura u ovom  gradu na sjeveru zemlje je iznosila 17,56 stepeni, što je za 1,16 stepeni niže nego u istom periodu prošle godine.

Zbog rata u Ukrajini koji je doveo do poskupljenja cijena gasa i drugih energenata holandska vlada je je još u aprilu prošle godine preporučila svojim građanima da digitalne termostate za grijanje ne podešavaju na višu temperaturu od 19 stepeni tokom dana, odnosno 15 stepeni tokom noći.

Od 1. januara 2023. godine domaćinstva u Holandiji plaćaju 1,45 evra po kubnom metru gasa i 0,40 evra po kilovat-satu struje. Ova ograničenja u cijeni se odnose samo na potrošenih prvih 1.200 kubnih metara gasa i 2.900 kilovat sati električne energije. Potrošnja svakog dodatnog kubika gasa ili kilovata električne energije se naplaćuje po cijeni koju samostalno određuju holandske energetske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: