23 Aprila, 2024

Prijava

Grčka podiže ogradu duž cijele granice s Turskom

Djevojčica Marija, čija je navodna smrt skrenula pažnju na stradanje migranata na Marici, nije umrla – bio je to trik krijumčara ljudi, tvrdi „Katimerini”

Grčka pojačava kontrolu na svojim granicama s Turskom u pokušaju da zaustavi nezakoniti ulazak migranata. Samo u protekloj godini 260.000 ilegalnih migranata spriječeno je u pokušaju da pređu granicu zemlje koja je, kako se posebno ističe, i evropska granična linija. Atini je i dalje potrebna podrška evropskih partnera, kako kroz saradnju pograničnih službi, tako i kroz pravičnu podjelu dužnosti u rješavanju problema ilegalne migracije. Prilika da se još jednom pokrene ovo pitanje koje muči Grčku i koje se sporo rješava bila je zajednička posjeta ambasadora 28 zemalja EU, Švajcarske i Velike Britanije granici s Turskom, gdje se, posebno uz reku Maricu (Evros), s grčke strane podiže ograda visine pet metara. Riječ je o dijelu granice gdje je uz reku u dužini od 27 kilometara ona već podignuta, a uskoro se završava još 35 kilometara ograde.

Grčki ministar za zaštitu građana Takis Teodorikakos ambasadore je na Marici podsjetio da je samo prošle godine uhapšeno 1.500 trgovaca ljudima naglašavajući da kontrola zato mora da se dodatno pojača. Javnost pamti juriš više od 10.000 migranata koji su potpomognuti turskom policijom prije tri godine pokušali da pređu granicu. Danima su trajali neredi i nasrtaji na žičanu ogradu, grčki vojnici zasipani su kamenicama, korišten je suzavac, dok su u pozadini nove desetine hiljada migranata čekale znak za pokušaj prelaska granice kojim je Ankara pretila Grčkoj pokušavajući da na taj način ucjeni Evropu.

„Agencija za zaštitu granica Fronteks dodeliće Grčkoj, u kojoj je trenutno već 1.800 pograničnih stražara, još 400 ljudi koji će na službu stupiti već narednog mjeseca. Sa svoje strane, Grčka nastavlja podizanje barijere koja bi trebalo da bude bedem duž cele granice s Turskom, dugačke 192 kilometra”, izjavio je ministar Teodorikakos.

Istovremeno, ukazuje se i na druge rute koje postaju „popularne”. Jedna od njih je maršruta od Kube, preko Srbije ili Rusije, a odatle preko Sjeverne Makedonije do graničnog prelaza Igumenica, koji do sada nije bio u fokusu ilegalnih migranata.

Ovdašnji mediji otkrivaju istinu o navodno umrloj djevojčici Mariji, čija je slika objavljena uz priču o tragičnoj sudbini koja ju je zadesila prošlog leta na grčko-turskoj granici na Marici, za šta je optužena Grčka. Marija je, kako su javili svetski mediji, tu umrla od ujeda škorpije. Kasnije su uslijedila izvinjenja grčkoj vladi zbog neopravdanih optužbi, jer je sedmogodišnja djevojčica, navodno, umrla na turskoj teritoriji. Međutim, list „Katimerini” otkriva da Marija nije nikada umrla, da je cijela priča bila ideja trgovaca ljudima kako bi se celoj grupi olakšao nezakoniti prelazak na grčku teritoriju. Tako je njena smrt inscenirana, dijete je uz malo šminke i sa ostacima hrane oko usta, što je trebalo da pokaže kako se otrovalo od ujeda insekta, fotografisano kao da je mrtvo. Taj dokument je poslat medijima. Očevici – migranti iz grupe – danas priznaju i pričaju da se Marija potom umila, ošišala kako je ne bi prepoznali i da je sa svojim roditeljima, živa i zdrava, nastavila putovanje. Većina iz ove grupe migranata prešla je u Njemačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: