29 Novembra, 2023

Prijava

Ljekari ih preporučuju: Sokovi koji mogu da uspore starenje

Činjenica je da prirodni sokovi generalno dobro utiču na zdravlje, a neke vrste mogu čak i da uspore proces starenja zato što sadrže specfičine antioksidanse, vitamine i minerale.

Na prvom mjestu je sok od nara. Nar, između ostalog, sadrži molekul koji vaš crevni mikrobiom pretvara u nešto što se zove urolitin A. Ovaj hemijski spoj održava vaše mitohondrije zdravim. Poznato je da je disfunkcija mitohondrija jedna od karakteristika starenja.

Također bi češće trebalo i konzumirati sok od šargarepe zato što sadrži broje antioksidanse koji usporavaju starenje. Neki od njih su lutein i beta karoten. Istraživanje je također pokazalo da beta karoten smanjuje rizik od raka prostate.

Sok od cvekle zahvaljujući visokoj koncentraciji nitrata održava krvne sudove zdravim i poboljšava kognitivne funkcije kako starite. Utvrđeno je da je sok zdraviji od kuvanog oblika ovog povrća.

Grejpfrut sadrži posebnu vrstu kartenoida zvanog likopen. Navedeno je da likopen ima efekte podmlađivanja na koži sredovečnih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: