19 Aprila, 2024

Prijava

Ko je Jeff Zients, naučnik, milioner borac protiv pandemije i novi šef kabineta Joe Bidena

Očekuje se da će Jeff Zients, koji je stekao reputaciju “gospodina Fix-It”, postati sljedeći šef kabineta predsjednika Joea Bidena nakon što je obnašao niz pozicija na visokom nivou u predsjedništvu Obame i Bidena.

Od neuspjelog pokušaja da se kupi Washington Nationals do ulaganja u prodavnicu peciva Call Your Mother, evo pet stvari koje treba znati o Bajdenovom sljedećem šefu osoblja.

Zients je bio na čelu Bajdenove radne grupe za Covid

Zients je bio koordinator Bijele kuće za Covid-19 sve dok nije otišao prošlog aprila. Iako Zients nije naučnik, došao je u radnu grupu s nizom upravljačkog iskustva i bio je zadužen za rad u vladinim agencijama na suzbijanju epidemije koronavirusa.

Zients je dobio interne pohvale za svoje menadžerske vještine i početni uspjeh u stavljanju pandemije pod kontrolu.

Bio je prvi izvršni službenik u Uredu za upravljanje i budžet

Godine 2009. tadašnji predsjednik Barack Obama stvorio je poziciju za Zients u Uredu za upravljanje i budžet pod nazivom glavni službenik za rad. Ova uloga zahtijevala je od Zientsa da predvodi napore za racionalizaciju vlade i smanjenje troškova.

Zients je investirao u pecivo Call Your Mother

Za Zients se znalo da je investirao u popularnu “jevrejsku” poslasticu Call Your Mother u DC-u. Zients je takođe bio „savjetnik i mentor“ za prodavnicu peciva, gdje se većina degustacija recepata odvijala u njegovom domu.

Neuspješno se takmičio za vlasništvo nad Washington Nationalsom

Godine 2005. Zients je bio dio grupe investitora u kojoj su bili Fred Malek i Colin Powell, koji su prvi put pokušali kupiti Washington Nationals, ali su izgubili od porodice Lerner.

Ušao je na listu 40 ispod 40 godina časopisa Fortune

Godine 2002. Zients je bio rangiran na 25. mjestu na listi 40 najbogatijih Amerikanaca mlađih od 40 godina magazina Fortune. U to vrijeme, magazin je procijenio njegovo bogatstvo na 149 miliona dolara, ostavljajući ga jedno mjesto iznad Julije Roberts i dva iza Elona Muska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: