20 Aprila, 2024

Prijava

Englezi poklonili Ukrajini mornaričke stare i spore helikoptere koji su laka meta

Sve je šou pa i rat. U skladu sa tim, mediji u Velikoj Britaniji su proteklog vikenda  na sva zvona objavili da je Ukrajina počela da koristi helikoptere tipa„si king”. Ukupno tri letjelice tog tipa London je poklonio Kijevu  i na njih su već postavljene predimenzionisane oznake ukrajinskog vazduhoplovstva. Ogromni žuti krugovi sa plavim centrom. Čak ni to nije bilo dovoljno pa su i plovci ofarbani u boje ukrajinske zastave.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se helikopter koji dolijeće, lebdi u mjestu, iznad neke oranice, vitlom spušta dvije uniformisane osobe i odlijeće. I, to je to.

Ono što nije jasnio jeste kako će ti helikopteri pomoći ratne napore Ukrajine. Te mašine su predviđene za mornaričku upotrebu a Ukrajina trenutno, nema mornaricu.  Naime, helikopteri „si king” namenjeni su za protiv-podmorničku borbu, za akcije potrage i spašavanja i kao platforma za elektronsko rano upozorenje. Tek na kraju, ako nema drugih, pogodnijih letjelica, može da posluži za transport materijala i ljudstva.

Velika Britanija je finansirala šestonedeljnu obuku deset posada za helikoptere, uključujući pilote i osoblje za održavanje letjelica.

Letjelica čiji snimak je objavljen na društvenim mrežama, bila je u službi britanske mornarice, do 2016. godine kada je, kao zastarjela, povučena iz upotrebe. Uočljiva je velika antena, koja služi za radarsko praćenje ciljeva ali ona vjerovatno neće imati primjenu, čak i ako radaska oprema nije uklonjena. Rusija kontroliše vazdušni prostor izad Crnog mora a „si kikg” je veliki i spor cilj  zbog čega bi vjerovatno postao žrtva neke resuke rakete.

Inače, britanski „si king” je licencna verzija američkog helikoptera „Sikorski” S-61. U upotrebu je ušao davne 1969. godine i korišten je u svim sukobima u kojim je učestvovala Velika Britanija – Foklandi, Irak, Avganistan i u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini. Letjelice donirane Kijevu su bazirale u Kornvolu, u mornarici, na šta sugeriše siva boja. Piloti na raspolaganju imaju odličan, ako ne možda i najbolji autopilot na helikopteru. Ipak, to su stare letjelice, koje traže dosta održavanja a za upotrebu na frontu neadekvatne.

Poklonu se u zube ne gleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: