29 Marta, 2024

Prijava

Jaz između bogatih i siromašnih raste vrtoglavom brzinom

Svaka deseta osoba na svijetu gladuje, dok istovremeno, mnoge kompanije imaju ogromne profite od kriza: 95 prehrambenih i energetskih kompanija su 2022. godine više nego udvostručile profit, navodi se u izvještaju Oksfama.

Kako se ističe u izvještaju „Opstanak najbogatijih”, koji je ova međunarodna humanitarna organizacija predstavila na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, po prvi put za posljednjih 25 godina istovremeno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike kompanije i njihovi vlasnici profitirali su od raznih kriza.

Kako se navodi, tako je od 2020. najbogatijem procentu čovječanstva pripalo ukupno 26 biliona američkih dolara, a preostalih 99 procenata je imalo na raspolaganju 16 biliona američkih dolara, prenosi Tanjug.

U protekloj godini, bogatstvo milijardera je ponovo „naglo skočilo”, posebno zbog „vrtoglavo brzih profita prehrambenih i energetskih kompanija”, među kojima je 95 kompanija koje su više nego udvostručile profit prošle godine.

U Nemačkoj je 81 posto ukupnog rasta bogatstva ostvarenog između 2020. i 2021. pripalo najbogatijem procentu stanovništva, dok preostalih 19 posto odlazi na 99 posto građana Nemačke.

Prema podacima Oksfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plata. Otprilike svaka deseta osoba na svetu gladuje. Kako se ističe u izvještaju, 60 posto gladnih u svetu su žene i djevojčice.

Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira da smanji potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo. U tom kontekstu, organizacija je pozvala vlade da se suprotstave ovom trendu porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Oksfam zahtjeva porez na višak profita od najmanje 50 posto, jer, kako se navodi, „dosadašnji planovi za oporezivanje tih kriznih profitera nisu uspeli”.

Tako ostvareni prihodi morali bi da budu uloženi u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanja i zdravstva u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva, zaključuje se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: