28 Marta, 2024

Prijava

Svjetski ekonomski forum: Sve je na kocki!

Svjetske političke i poslovne elite okupljaju se na godišnjem summitu u Davosu koji počinje danas i traje do petka kako bi promovisale “saradnju u podijeljenom svijetu”, s fokusom na rat u Ukrajini, klimatsku krizu i globalnu trgovinu.

Već pola stoljeća, Svjetski ekonomski forum u švicarskim Alpama okuplja menadžere i kreatore politike kako bi hvalili saradnju između zemalja i globalizaciju, ali je u zadnje vrijeme ta saradnja sve više ugrožena problemima sa kojima se svijet suočava, navodi AFP.

Pandemija koronavirusa, rastuće američko-kinesko neprijateljstvo i ruska invazija na Ukrajinu naveli su neke političare i stručnjake da čak nagađaju o “kraju ere globalizacije”, koja je ozbiljno započela u desetljeću nakon prvog sastanka u Davosu 1971.

Dnevni red ovogodišnjeg sastanka u Alpama, koji počinje danas, odražava tu sumornu stvarnost.

– Nema sumnje da će se naš 53. godišnji sastanak u Davosu održati u najsloženijoj geopolitičkoj i geoekonomskoj pozadini u posljednjih nekoliko desetljeća. Toliko toga je na kocki – rekao je Borge Brende, bivši norveški ministar vanjskih poslova koji je sada predsjednik Foruma.

Njemački kancelar Olaf Scholz i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres će učestvovati na forumu, uz gotovo 400 vladinih ministara i čelnika, 600 izvršnih direktora i nekoliko slavnih osoba, uključujući glumca Idrisa Elbu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učestvovat će online u srijedu kada će se obratiti prisutnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: