24 Aprila, 2024

Prijava

Portugalski jastučići: Senzacionalna poslastica koju obavezno treba probati nedaleko od Lisabona – ili ispeći kod kuće

Mali hrskavi slojevi lisnatog tijesta napunjeni kremom od badema i jaja hit su u Sintri, a lako ih možete napraviti i kod kuće…

Oko otprilike pola sata vožnje od Lisabona dijeli vas od predivne Sintre, destinacije koju svakako treba posjetiti odvede li vas put u taj kraj Portugala. Osim predivne palače koja kao da je ispala iz kakvog animiranog filma i prirode, jedna od stvari koju ne treba propustiti su travesseiros. Riječ je o malim hrskavim slojevima lisnatog tijesta napunjenih kremom od badema i jaja prelivenima slatkim umakom. Potražite li u rječniku što znači travesseiros, vidjet ćete da se radi o jastuku. Nađete li se u Sintri, potražite te slatke jastučiće u Piriquiti, gdje su i najpopularniji, a do tada ih možete pripremiti kod kuće.

Sastojci za portugalske jastučiće:

  • 300 g šećera
  • 100 ml vode
  • 150 g mljevenog badema
  • 4 žumanca
  • 1 kašika mljevenog cimeta
  • 800 g lisnatog tijesta
  • 14 g šećera

Priprema portugalskih jastučića:

  1. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni Celzija.
  2. Stavite šećer i vodu u lonac na srednje jaku vatru i kuhajte dok sirup ne proključa pa nastavite još 4,5 minuta. U međuvremenu pomiješajte brašno od badema, žumance i mljeveni cimet te dodajte u sirup, miješajte dok ne postane glatko i zgusnuto, otprilike 2 minute.
  3. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
  4. Za jastučiće izrežite tijesto na jednake kvadrate. Ohlađeni nadjev od badema izlomite i žlicom stavljajte u sredinu svakog lista.
  5. Presavijte tijesto preko nadjeva i pritisnite ga prema dolje da učvrstite slojeve i pritisnite rubove. Jastučiće stavite na pripremljeni lim za pečenje i ponovite s preostalim tijestom. Pecite ih dok ne porumene, oko 25 minuta pa pospite šećerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: