19 Aprila, 2024

Prijava

Njemačka ministrica odbrane Lambrecht najavila ostavku: Pomažemo Ukrajini i gubimo odbrambenu sposobnost

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht podnijela je u ponedjeljak ostavku kancelaru Olafu Scholzu, što je kulminacija rastućeg skepticizma u pogledu njene sposobnosti da oživi njemačke oružane snage u kontekstu rata u Ukrajini.

– Danas sam zatražila od kancelara da me razriješi dužnosti savezne ministrice odbrane – rekla je Lambrecht, članica Scholzove Socijaldemokratske partije (SPD), u saopćenju.

Njena odluka da se povuče dolazi jer je Njemačka pod pritiskom da odobri povećanje međunarodne vojne podrške Kijevu, a odbrambene sposobnosti Njemačke dovedene su u pitanje nakon što je nekoliko pješadijskih tenkova Puma stavljeno van upotrebe tokom nedavne vojne vježbe, javlja Reuters.

Lambrecht je okrivljena što nije uspjela brzo vratiti Bundeswehr u formu, uprkos tome što je za tu svrhu dogovoren poseban fond od 100 milijardi eura nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Njemački mediji kao potencijalne nasljednike naveli su parlamentarnu povjerenicu za oružane snage Evu Hoegl, pomoćnicu ministrice odbrane Siemtje Moeller, šefa stranke SPD Larsa Klingbeila i ministra rada Hubertusa Heila.

Nije jasno da li će Scholz imenovati nasljednika u ponedjeljak, prema vladinim izvorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: