7 Decembra, 2023

Prijava

Erdogan: Dok svi napadaju Rusiju, mi sa Putinom održavamo odnose kao i prije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da je Turska održavala i sada održava odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom dok svi sa Zapada “napadaju Rusiju”.

Turska je i zvanično više puta poručivala da ne namjerava da se pridruži sankcijama Rusiji, podsjeća agencija RIA Novosti.

“Dok su svi napadali Rusiju, mi nismo. Naprotiv, održavali smo odnose sa predsjednikom Putinom na isti način kao i prije”, rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u Mugli.

Turski lider je podsjetio na prijedlog ruskog lidera da se besplatno šalju hrana i đubrivo zemljama koje su u nevolji, posebno afričkim državama u kojima stanovništvo gladuje ili je na ivici gladi.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN , podrazumjeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, uključujući Odesu, prenosi Tanjug.

Taj ugovor je istekao 18. novembra, ali je podrazumjevao automatsko produženje za narednih 120 dana u nedostatku primjedbi bilo koje ugovorne strane.

Ovaj ugovor je sastavni dio paket-aranžmana koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ali Moskva upozorava da je upravo to dio koji nije ostvaren u praksi.

U međuvremenu su UN uputile zvanična uvjeravanja da će Rusiji biti ukinuta postojeća ograničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: