29 Novembra, 2023

Prijava

Amerikanci u Njemačkoj obučavaju ukrajinski bataljon

Nova američka, proširena obuka za ukrajinske vojnike počela je u Njemačkoj u nedelju, a cilj je da se u narednih pet do osam sedmica na bojno polje vrati bataljon od oko utreniranih 500 vojnika, izjavio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili.

Mili, koji planira da danas posjeti trenažni centar Grafenvor nedaleko od Nirnberga, kako bi na licu mjesta video kako izgleda program, rekao je da su vojnici, koji se obučavaju, napustili Ukrajinu prije nekoliko dana.

Na raspolaganju za obuku u Njemačkoj nalazi se čitav set oružja i opreme, a dosad, Pentagon je odbijao da kaže kada će tačno početi obuka.

Kako prenosi AP, ukrajinski vojnici će naučiti kako da se bolje kreću i koordinišu unutar bataljona, koristeći kombinovano artiljeriju, oklop i kopnene snage.

Govoreći sa dvojicom novinara koji su putovali sa njim u Evropu, Mili je rekao da će kompleksna obuka, kombinovana sa novim setom oružja, artiljerije, tenkova i ostalih borbenih vozila koji su na putu ka Ukrajini, biti ključna u pomaganju Ukrajini da povrati svoju teritoriju koju je Rusija osvojila.

„Ova podrška je veoma bitna, jer Ukrajina će moći da se odbrani. Nadamo se da ćemo moći da izvedemo ovo svi zajedno u kratkom vremenskom roku”, napomenuo je Mili.

Kako je dodao, cilj je da sve novo oružje i opremu, koja će se isporučuti Ukrajini, bude odmah dostupna za upotrebu utreniranim vojnicima, „negdje prije nego što krenu prolećne kiše”.

„To bi bilo idealno”, poručio je Mili.

Ovaj program će uključiti, osim rada na terenu, i predavanje u učionicama i počeće sa manjim timovima, a onda će se postepeno povećavati i uključivaće veće jedinice.  Dosad, fokus SAD je bio na pružanju pomoći Ukrajini na bojnom polju, konkretno, na obuci kako da koriste zapadne oružane sisteme koji kontinuirano pristižu u Ukrajinu.

SAD su dosad već obučavale više od 3.100 ukrajinskih vojnika kako da koriste i održavaju određene tipove oružja, uključujući i haubice i „HIMARS”, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: