20 Aprila, 2024

Prijava

Ukrajinski ministar odbrane: Ukrajina je de fakto članica NATO-a

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je Ukrajina postala de fakto članica NATO alijanse dok zapadne države, koje su ranije bile zabrinute da će njihovo slanje vojne pomoći Rusija vidjeti kao eskalaciju, mijenjaju svoj „pristup razmišljanja”.

Reznikov je u intervjuu za BBC rekao da je siguran da će Ukrajina dobiti i oružje koje dugo traži, među kojima su tenkovi i borbeni avioni, jer se čini da se i Ukrajina i Rusija spremaju za nove ofanzive na proleće, prenosi Tanjug.

„Ukrajina kao država i oružane snage Ukrajine postale su članica NATO-a. De fakto, a ne de jure, po zakonu. Zbog toga imamo oružje i znanje kako da ga koristimo”, rekao je on.

Ukrajina je godinama pokušavala da se pridruži vojnoj alijansi, što je ruski predsednik Vladimir Putin opisao kao bezbednosnu pretnju za Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalaže se za brzo pristupanje, ali je nejasno da li će punopravno članstvo biti nešto o čemu će članice NATO-a ozbiljno razmišljati čak i nakon završetka rata, uprkos obećanjima o podršci.

„Zašto bi to bilo kontraverzno reći da je Ukrajina u NATO-u? To je istina. To je činjenica. Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti, de jure, postati članica NATO-a”, rekao je Reznikov.

On, međutim, nije ponovio tvrdnju da bi Rusija mogla da sprema još jednu invaziju iz Belorusije, na šta je upozorio šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije.

„Za pokret sa sjevera trebalo bi mnogo vremena i Rusija nema resurse za to”, rekao je Reznikov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: