23 Aprila, 2024

Prijava

Pao Soledar

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12. januara uveče završeno oslobađanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspješnih ofanzivnih dejstava.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom oslobađanja Soledara uništile tri aviona i helikopter koji su pružali vatrenu podršku ukrajinskoj vojsci, dok je ruska PVO u području grada oborila devet projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“, „oljha“ i „uragan“ u pravcu zauzetih uporišta.

Tokom oslobađanja Soledara jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga izvele su prikriveni manevar napadajući položaje ukrajinskih trupa. Grad je bio blokiran sa sjeverne i južne strane.

Samo u poslednja tri dana u Soledaru je likvidirano preko 700 ukrajinskih vojnika i preko 300 jedinica ukrajinskog oružja, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Oslobađanje Soledara omogućava da se presjeku putevi za snabdjevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i da se opkole preostale jedinice u gradu.

„Soledar je zauzet zahvaljujući delovanju jurišne i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije grupe ruskih snaga po protivniku. Kontinuirano su izvodili koncentrisane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu, sprečavajući prebacivanje rezervi, snabdevanje municijom, kao i pokušaje povlačenja protivnika na druge linije odbrane“, saopštilo je ministarstvo.

Ukrajinska strana nije, za sada, komentarisala niti potvrdila ove informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: