29 Marta, 2024

Prijava

Kompanija Donalda Trumpa bit će kažnjena za 15-godišnju utaju poreza

Donald Trump će u petak saznati kako će kompanija koja nosi ime bivšeg američkog predsjednika biti kažnjena nakon što bude proglašena krivom da je 15 godina varala porezne vlasti.

Sudija savezne države New York izreći će kaznu nakon što su porotnici na Manhattanu proglasili dvije podružnice Trump Organization krivim za 17 krivičnih prijava prošlog mjeseca.

Presuda je izrečena tri dana nakon što je sudija Juan Merchan iz krivičnog suda na Manhattanu osudio Allena Weisselberga, koji je pola stoljeća radio za Trampovu porodicu i koji je bio bivši finansijski direktor kompanije, na pet mjeseci zatvora nakon što je svjedočio kao glavni svjedok optužbe.

Trumpovoj kompaniji prijeti samo maksimalna kazna od 1,6 miliona dolara, ali je saopćila da planira uložiti žalbu. Niko drugi nije optužen niti mu prijeti zatvorska kazna u ovom slučaju.

Ured okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga, koji je pokrenuo postupak, još uvijek vodi krivičnu istragu o Trumpovoj poslovnoj praksi.

Bill Black, profesor na Pravnom fakultetu univerziteta Missouri-Kansas City, specijaliziran za kriminal visokih birokrata, nazvao je očekivanu kaznu “greškom zaokruživanja” koja pruža “nulto odvraćanje” drugima, među kojima i Trumpa.

– Ovo je farsa. Niko neće prestati činiti ovakve zločine zbog ove kazne – kazao je.

Postupak je dugo vremena trn u oku bivšem republikanskom predsjedniku, koji ga naziva dijelom lova na vještice od strane demokrata koji ne vole njega i njegovu politiku.

Trump se takođe suočava s građanskom tužbom od 250 miliona dolara od strane državnog tužioca Leticie James koja optužuje njega i njegovu odraslu decu Donalda Trumpa mlađeg, Ivanku Trump i Erica Trmpa da su uvećali svoju neto vrijednost i vrijednost imovine njegove kompanije kako bi uštedjeli novac na kreditima i osiguranju.

Bragg i James su demokrati, kao i Braggov prethodnik Cyrus Vance, koji je pokrenuo krivični postupak. Trump traži mjesto predsjednika 2024., nakon što je izgubio kandidaturu za reizbor 2020. godine.

Na suđenju koje je trajalo četiri sedmice, tužioci su ponudili dokaze da je Trumpova kompanija pokrivala lične troškove kao što su iznajmljivanje automobila za rukovodioce, a da ih nije prijavila kao prihod, i pretvarali se da su božićne kompenzacije nezaposlenima.

Trump je sam potpisao bonus čekove, navode tužioci, kao i zakup Vajselbergovog luksuznog stana na Manhattanu i školarinu u privatnoj školi za unuke finansijskog direktora.

– Cijela priča da je Donald Trump bio blaženi neznalica jednostavno nije stvarna – izjavio je pomoćnik okružnog tužioca Joshua Steinglass poroti u svom završnom obračanju.

Weisselbergovo svjedočenje pomoglo je da se kompanija osudi, iako je rekao da Trump nije bio dio šeme prevare. Također je odbio da pomogne Bragu u njegovoj široj istrazi o Trampu.

Trumpova organizacija stavila je Weisselberga na plaćeno odsustvo dok nisu prekinuli veze ove sedmice. Njegov advokat je izjavio da je razlaz, najavljen u utorak, bio prijateljski.

Weisselberg (75), služi kaznu u zloglasnom zatvoru na ostrvu Rikers u New Yorku.

Državni zakon ograničava kazne koje sudija Merchan može izreći Trumpovoj kompaniji. Korporacija može biti kažnjena do 250.000 dolara za svaki iznos koji se odnosi na porez i 10.000 dolara za svaki iznos koji nije porez.

Trump se suočava s nekoliko drugih pravnih problema, uključujući istrage vezane za napad na američki Capitol 6. januara 2021., njegovo zadržavanje povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću i napore da poništi svoj izborni poraz u Džordžiji 2020. godine, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: