22 Maja, 2024

Prijava

Delić: Za poljoprivrednu proizvodnju u 2022. isplaćeno skoro 7,1 miliona KM

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u protekle dvije godine značajno je povećalo ulaganja u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje povećanjem pojedinačnih podsticaja, proširenjem modela poticaja i aktivnostima na uređenju legislative, saopćeno je iz te institucije.

Pomenute aktivnosti ogledale su se u pravovremenom donošenju podzakonskih akata koji regulišu dodjelu podsticaja, ali i pripremi novog teksta Zakona o poljoprivrednim novčanim podsticajima i ruralnom razvoju, koji je u formi prijedloga i uskoro će se naći na dnevnom redu Skupštine KS.

– U proteklom periodu imali smo javnu raspravu i svi koji su željeli i htjeli, mogli su učestvovati i dati svoj doprinos poboljšanju ovog zakona. Mi smo sve kvalitetne prijedloge uvrstili, te očekujemo da će prijedlog ovog zakona, nakon usvajanja na Vladi, dobiti potrebnu većinu i u Skupštini Kantona Sarajevo – izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Podsjetio je da je poljoprivredna proizvodnja u 2022. značajno rasla, te da je najveći rast zahtjeva za podsticaje zabilježen u animalnoj proizvodnji kojoj je od ukupno 7.832.624 KM isplaćenih podsticaja, isplaćeno nešto više od pet miliona KM.

Značajna povećanja zahtjeva zabilježena su i u oblasti kupovine poljoprivredne mehanizacije, te je u 2022. za 272 zahtjeva isplaćeno 1,3 miliona KM, što je 112 zahtjeva više u odnosu na 2021., kada je Ministarstvo obradilo 160 zahtjeva za nabavku mehanizacije i isplatilo podsticaje u iznosu od 828.000 KM.

Ministarstvo privrede KS, u protekle dvije godine, uložilo je više od 13 miliona KM u jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje, od čega je u 2022. za 2.474 zahtjeva isplaćeno 7.832.624 KM, a u 2021. za 2.271 zahtjev ukupno 5.579.449 KM.

Ministar Delić podsjetio je da je u Budžetu iz 2020. bilo pet miliona KM za primarnu pojoprivrednu proizvodnju, te da su odmah, početkom 2021., počeli raditi na povećanju podrške poljoprivrednoj proizvodnji, što je, kako je već istaknuto, na kraju 2022. rezultiralo podrškom većom od 13 miliona KM u protekle dvije godine.

Uporedo s jačanjem poljoprivrednih podsticaja poljoprivrednim proizvođačima s područja Kantona Sarajevo, Ministarstvo je uložilo oko tri miliona KM za unapređenje kvaliteta proizvodnje i na Poljoprivrednom dobru ‘Butmir’, te oko pola miliona KM za početak realizacije projekta osjemenjavanja, petogodišnjeg generacijskog projekta u oblasti govedarstva, čija je ukupna vrijednost oko dva miliona KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: