20 Aprila, 2024

Prijava

Assad: Razgovori s Turskom trebaju biti zasnovani na cilju ‘okončanja okupacije’ sirijske zemlje

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je da bi razgovori s neprijateljskom Turskom trebali biti zasnovani na ciljevima okončanja okupacije sirijske zemlje i zaustavljanja podrške onome što je nazvao terorizmom, što se očigledno odnosi na snage Ankare u sjevernoj Siriji i njenu podrška pobunjenicima.

U svom prvom javno objavljenom komentaru o značajnim pregovorima koje je nadgledala njegova saveznica Rusija, Assad je također rekao da sastanke “treba unaprijed koordinirati između Sirije i Rusije kako bi proizveli opipljive rezultate koje Sirija traži”.

Assad je dao te komentare, prenijeli su sirijski državni mediji, na sastanku s izaslanikom ruskog predsjednika za Siriju Aleksandrom Lavrentijevim u Damasku.

Turska je glavni pobornik političke i oružane opozicije Asadu tokom 12 godina dugog sirijskog sukoba, i poslala je vojnike u dijelove sjevera zemlje.

Moskva podržava približavanje Damaska i Ankare, održavajući razgovore između njihovih ministara odbrane prošlog mjeseca i ciljajući na sastanke između ministara vanjskih poslova i eventualno predsjednika.

Lavrentijev je izjavio da Moskva na sastanak ministara odbrane gleda “pozitivno” i kako se nada da će pregovore razviti “do nivoa ministara vanjskih poslova”, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Assad je rekao da bi rezultati trebali biti zasnovani na principu “okončanja” okupacije i podrške terorizmu”, terminu koji sirijske vlasti koriste za sve opozicione oružane grupe.

Izvor blisko upoznat s pregovorima izjavio je kako Sirija želi da Turska povuče vojnike iz dijelova sjevera zemlje i da zaustavi podršku tri glavne opozicione frakcije.

Izvor je rekao kako Sirija želi vidjeti napredak u ispunjavanju tih zahtjeva kroz naknadne komitete prije nego što pristane na sastanak ministara vanjskih poslova.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da bi se mogao sastati sa sirijskim kolegom Faisalom Mekdadom početkom februara, odbacivši izvještaje da bi se njih dvojica mogla sastati naredne sedmice.

Takav sastanak označio bi razgovore na najvišem nivou između Ankare i Damaska od početka rata u Siriji 2011. godine.

Nije bilo zvaničnog sirijskog komentara kada bi se takav sastanak mogao desiti, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: