20 Aprila, 2024

Prijava

Švedska priprema zakon koji će omogućiti izgradnju novih nuklearnih elektrana

Švedska priprema zakon koji će omogućiti izgradnju više nuklearnih elektrana kako bi se povećala proizvodnja električne energije u toj nordijskoj zemlji i ojačala energetska sigurnost, izjavio je u srijedu premijer Ulf Kristersson.

Kristersson je proširenje proizvodnje nuklearne energije učinio ključnim ciljem svoje desničarske vlade, nastojeći da preokrene proces postepenog zatvaranja nekoliko reaktora u posljednjih nekoliko decenija, zbog čega se zemlja više oslanja na obnovljivu, ali ponekad manje predvidljivu energiju.

Švedska energetska mješavina sastoji se uglavnom od nuklearnih, hidro i obnovljivih izvora energije i iako je do sada bila manje pogođena previranjima oko isporuke plina zbog sukoba Rusije sa Zapadom, cijene električne energije su visoke i nestabilne otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Predloženi novi zakon, koji još treba da usvoji parlament, omogućio bi izgradnju novih reaktora na dodatnim lokacijama širom Švedske, a predviđa se da će biti na snazi u martu sljedeće godine.

– Imamo očiglednu potrebu za većom proizvodnjom električne energije u Švedskoj – rekao je Kristersson na konferenciji za novinare.

– Ono što danas radimo je promjena zakona kako bi se omogućila izgradnja više nuklearnih reaktora na više mjesta – dodao je.

Novi zakon ukinuo bi postojeća pravila koja ograničavaju ukupan broj reaktora na deset i zabranjuju izgradnju reaktora na drugim lokacijama osim tamo gdje trenutno postoje, otvarajući vrata za izgradnju manjih reaktora koje mnogi vide kao najisplativiju nuklearnu opciju.

Svako proširenje nuklearne energije u Švedskoj moglo bi potrajati mnogo godina s obzirom na složenost takvih projekata, dok se očekuje da će potražnja za energijom naglo porasti u narednim godinama.

Švedska trenutno ima šest operativnih reaktora, polovinu onoga što je nekada imala, a privremeno je zatvorila radi održavanja neke od njih, što je doprinijelo povećanju cijena električne energije u toj nordijskoj zemlji posljednjim mjesecima, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: