28 Marta, 2024

Prijava

Obavezno probajte: “Zgnječeni” pikantni umak koji ne valja ako nije zagoren

Svilenkaste teksture, začinjeno i s prepoznatljivim zagorenim rubom koji mu definira okus, ovo zdravo jelo od patlidžana moglo bi vam postati omiljeno uz sve.

Bharta je naziv za začinjena jela od zgnječenog povrća, koja su vrlo popularna u sjevernoj Indiji, Bangladešu i Pakistanu. Razlikuju se po “glavnom” povrću, pa tako aloo ka bharta koristi krumpir, shalgam ka bharta repu, a baingan ka bharta, za koju danas donosimo recept, patlidžane.

Tajna baingan bharte je u dobro zapečenim patlidžanima. Oni moraju biti iznutra dovoljno mekani da ih možete zgnječiti vilicom ili žlicom, a izvana pocrnjeli. Bit će najukusniji, ako ih ispečete na otvorenom plamenu. Ako vam roštilj nije pri ruci, možete ih peći u pećnici pa dovršiti na grill-ploči ili u tavi za kestene. Pougljenjenu koru nemojte sasvim ukloniti, ona će dati fini “šmek” gotovom jelu. Uz patlidžane, jelo određuju luk i rajčice balansirajući slatkoću luka i kiselost rajčica s gorkim okusom pečenih patlidžana.

 

Osnovna verzija baingan bharte je vrlo jednostavna – samo patlidžani, luk, paradajz, čili u prahu i korijander. Najčešće se još dodaju bijeli luk i đumbir, a čili u prahu može se zamijeniti svježim ljutim papričicama. Umjesto kumina, mljevenog korijandera i kurkume možete koristiti smjesu začina garam masala, kao u ovom receptu, koja će više naglasiti slatkoću luka, a sok od limete na kraju lijepo će zaokružiti sve okuse. Poslužite uz dal, lepinju ili rižu s maslacem i jogurtom, pečenim krumpirom ili svježim baguettom.

Vrijeme pripreme: 50 minuta.

Sastojci za baingan bhartu:

  • 2 srednja patlidžana (oko 650 g)
  • 3 kašike ulja
  • 3 glavice crvenog luka, nasjeckane
  • So, po ukusu
  • 20 g đumbira, oguljenog i sitno naribanog
  • 2 čehneta bijelog luka, oguljena i protisnuta
  • 2 male zelene čili-papričice, uzdužno prerezane na pola
  • ½ kašike garam masale (plus dodatak za posluživanje, po ukusu)
  • 4 srednjeg paradjza, grubo nasjeckane
  • 1 šaka svježeg korijandera, za posluživanje
  • 1 limeta, za posluživanje

Priprema baingan bharte:

  1. Pecite patlidžane dok ne omekšaju i pocrne, redovito ih okrećući kako bi se ispekli ravnomjerno. Ostavite da se ohlade.
  2. Za to vrijeme u posudu ulijte ulje, dodajte luk i prstohvat soli i pirjajte na srednje jakoj vatri i uz miješanje dok luk ne omekša.
  3. Umiješajte đumbir, bijeli luk i čili, kuhajte miješajući još oko minutu, zatim dodajte garam masalu i paradajz i kuhajte dok paradjz ne omekša.
  4. Ogulite koru s patlidžana (ne svu), dodajte ih u posudu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ostavite da se kuha dok tekućina ne ispari.
  5. Nasjeckajte korijander, iscijedite sok od limete, dodajte začine po ukusu te poslužite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: