25 Aprila, 2024

Prijava

Visković: Bog je na Balkanu rasporedio dovoljno idiota koji mogu da izazovu štetu

Situacija između Beograda i Prištine je sada takva da jedna iskra može da izazove požar, tako da se mora paziti na svaku riječ.

Tako upozorava bivši ambasador Srbije u Njemačkoj i profesor na Fakultetu političkih nauka Ivo Visković, ocijenivši da je Bog na Balkanu rasporedio dovoljno idiota koji mogu da izazovu štetu.

Ako krene masovno nasilje, ne znam ko to može zaustaviti“, rekao je Visković za N1.
Prema njegovim riječima, pala je krv nedužnog djeteta i teško je obuzdati ljude, a lični gest nasilnika koji je pucao se tumači kao da neko iza njega stoji.
Visković je upozorio da se, ako bi se krenulo “spiralom” od jedne loše izjave ka drugoj, može doći do toga da jedna izjava izazove teške posljedice.
On je ocjenio da političari na Balkanu ne mogu da odole da zbog neke kratkoročne koristi daju izjave čije se posljedice moraju mjesecima ili godinama sanirati.
Ako je Bog u nečemu bio pravedan prema Balkanu, našalio se Visković, to je što je “svakome dao dovoljno idiota”.
Ima ih na svakoj strani dovoljno koji su spremni da preduzmu akcije ili daju izjave koje nimalo ne koriste, nego samo štete“, rekao je Visković.
Na pitanje kakvu uopšte politiku vodi Beograd prema Kosovu, on je suštinu te politike okarakterisao izrekom pokušajem “da se ima i jare i pare”, što smatra nemogućim.
Visković je ocijenio kako će vjerovatno uslijediti jak međunarodni pritisak da se dođe do kompromisa, ali da to nije dobro za Srbiju.
Visković je također rekao da ne dijeli većinski stav u pogledu Kosova, jer smatra da treba razmišljati čak i o priznanju državnosti ako se dobije nešto što bi to kompenzovalo.

Govoreći o pokušaju Srbije i Hrvatske da odmrznu odnose, on je ocijenio da je posjeta delegacije Srbije Zagrebu pokušaj da se signalizira dobra volja. Međutim, ono što je tamo rečeno ne daje povod za velika očekivanja, ocijenio je Visković, navodeći da između vlasti jedne i druge zemlje nema povjerenja.
“To će biti jedno stanje ‘hladnog mira’“, rekao je za N1 profesor.
Komentarišući odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, Visoković je kaže da će se tek vidjeti posljedice tog čina.
Bojim se da će posljedice biti ne samo lično po Dodika nego i po Republiku Srpsku“, ocijenio je Visković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: