14 Aprila, 2024

Prijava

Ima nade za nas: Ozonski omotač može da se oporavi, poznato i kada

Retke su dobre vijesti o planeti, ali Zemlji ozonski omotač je na putu da se potpuno oporavi u roku od nekoliko decenija, pošto se hemikalije koje oštećuju ozonski omotač postepeno ukidaju širom svijeta, prema novoj procjeni koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Ozonski omotač štiti planetu od štetnih ultraljubičastih zraka. Ali od kasnih 1980-ih, naučnici su alarmirali javnost zbog pojave rupe u ovom štitu, uzrokovane supstancama koje oštećuju ozon, uključujući hlorofluorougljenike, nazvane CFC, koji se često nalaze u frižiderima, aerosolima i rastvaračima.

Međunarodna saradnja pomogla je u zaustavljanju štete. Upotreba CFC-a smanjena je za 99 posto otkako je Montrealski protokol stupio na snagu 1989. godine, čime je počelo postepeno ukidanje ovih i drugih hemikalija koje štete planeti, prema procjeni panela stručnjaka objavljenom u ponedeljak.

Ako globalne politike ostanu na snazi, očekuje se da će se ozonski omotač oporaviti na nivoe iz 1980. godine do 2040. za veći dio svijeta, navodi se u procjeni.

Za polarne oblasti, vremenski okvir za oporavak je duži: do 2045. nad Arktikom i do 2066. nad Antarktikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: