28 Marta, 2024

Prijava

U Čitluku degustirano stotine kvalitetnih vina iz BiH

Na četvrto kušanje mladih vina u Gradnićima pristigao je rekordan broj uzoraka za ocjenjivanje, ukupno 86 uzoraka iz župe Gradnići ali i ostalih župa iz Broćanskog dekanata.

Kvalitetu pristiglih vina ocjenjivali su Tihomir Prusina, Marina Tomić i Branimir Šimić, a manifestacija je trajala dva dana.

Prvoga dana stručni ocjenjivači kušali su bijela vina i dio crnih vina, dok je u nedjelju dovršeno kušanje crnih vina i priređeno druženje na kojem su proglašena najbolja vina te uručene zlatne medalje za postignute odlične rezultate.

– (…) Iz godine u godinu vina su sve bolja i bolja. Ljudi rade i slušaju struku. Prošla godina je bila izuzetno dobra, blagoslovljena. Kiša nam je pala u posljednji trenutak i to je poboljšalo situaciju. Vinu su dobra – kazao je Tihomir Prusina i dodao kako su on i njegove kolege imale težak zadatak prilikom odabira najboljih vina jer su između brojnih jako dobrih vina odlučivale nijanse, a u samoj završnici i “pripetavanje”.

Najbolje ocijenjene bijelo vino na četvrtom kušanju mladog vina u Gradnićima bilo je vino Damira Pehara. Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojilo je vino Marijana Dugandžića, dok je trećeplasirano bilo vino Mile Pehara.

U kategoriji crnih vina najboljim je ocijenjeno vino Bore Vučića, drugo mjesto osvojilo je vino Andrije Stojića, a treće vino Stjepana Filipovića.

Plakete vlasnicima najbolje ocijenjenih vina uručio je fra Nikola Rosanćić, župnik župe sv. Blaža Gradnići, koji je također uručio i zlatne plakete. Župa Gradnići također je imala na ocjenjivanju jako dobro crno vino pa je i fra Nikola Rosančić bio među dobitnicima zlatne plakete.

Posebno priznanje za doprinos manifestaciji uručeno je Niki Tolju – Toljeviću.

Završni dio ovogodišnje manifestacije održan je ispred najstarijeg vinskog podruma u BiH i stare župne blagovaonice, u kojoj je za sve posjetitelje pripremljen vinski gulaš. Također, svi posjetitelji mogli su degustirati najbolje ocijenjena vina s prošlogodišnje manifestacije i uživati u nastupima Broćanskih bećara, objavili su iz Općine Čitluk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: