14 Aprila, 2024

Prijava

Savez logoraša u BiH – Svakodnevno radimo na dokazivanju istine i pravde

Savez logoraša u BiH u saopćenju povodom obilježavanja svih neustavnih praznika na području Bosne i Hercegovine, navodi da se i ove godine, kao i prethodne, loši ljudi zdušno trude da na svaki raspoloživ način početkom januara naprave atmosferu netrpeljivosti, nesigurnosti, nemira za sve one koji nisu sa njima i koji ne razmišljaju na način ekskluziviteta ovih područja, prava, pa čak i života samo na one koji su ”sa njima“.

Podsjećaju da se Savez logoraša u BiH od svog postojanja bori upravo protiv tih i takvih filozofija, i svakodnevno radi, u okruženju punom ograničenja, na dokazivanju istine i pravde sa ovih prostora, na uspostavljanju saradnje između organizacija i institucija čiji je prevashodni zadatak da rukovode tom i takvom borbom.

– U tom smislu, Savez je sa poslijeratnih procjenjenih 200.000 logoraša, a danas prema istraživanjima, nešto više od 51 posto živih svjedoka, pronašao i dokazao ono što je jasna istina, podastrta dokazima od strane najviših svjetskih sudskih institucija ikada i mi ćemo na tome istrajavati – navode iz Saveza.

Podsjećaju da je Savez logoraša u BiH prije godinu dana, 11. januara 2022. godine, na protokol Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podnio dvije krivične prijave vezane za incidente tokom identičnih prošlogodišnjih januarskih obilježavanja u Bijeljini, Janji, Foči, Gacku i Prijedoru.

– Stoga još jednom, i na ovaj način, samo tražimo da svako radi svoj posao i da zajednički gradimo funkcionalan sistem i državu, počev od Ureda visokog predstavnika u BiH, Tužilaštva BiH, Suda BiH, SIPA-e, ostalih naležnih državnih institucija i agencija, a Savez će kao i do sada dati svoj najaktivniji doprinost i potrebne informacije u kontinuitetu, evo već treću deceniju – navodi se u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: