19 Aprila, 2024

Prijava

Mandić: Mirza Delibašić u našim srcima još uvijek živi i živjet će

Na današnji dan 1954. godine u Tuzli je rođen Mirza Delibašić, najbolji bh. sportista svih vremena te jedan od najboljih košarkaša Evrope.

Tim povodom načelnik Općine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, vijećnik Samir Fazlić i Mirzini sinovi Danko i Dario Delibašić položili su cvijeće ispred spomenika posvećenog najvećem bh sportisti svih vremena Mirzi Delibašiću Kinđetu na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija.

Mandić je naglasio da se izgradnjom spomenika želio vratiti jedan mali dio duga za sve ono što je Mirza Delibašić uradio za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i za cijeli svijet.

– Na današnji dan je rođen Mirza Delibašić, i iako nažalost više nije sa nama, on u našim srcima još uvijek živi i živjet će. Velikani ne smiju biti zaboravljeni – poručio je Mandić.

Mirza Delibašić je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli, a preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine. Sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Ubrzo je reket zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u KK Bosna.

Za “Studente” je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980. godine.

Da podsjetimo, u junu prošle godine najveći sportist Bosne i Hercegovine Mirza Delibašić dobio je svoj zasluženi spomenik na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija.

Na inicijativu načelnika Srđana Mandića Općina Centar Sarajevo raspisala je međunarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetničkog rješenja za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću. Nakon što je okončan Međunarodni javni poziv u Općini Centar je predstavljen pobjednički rad skulptora Adisa Lukača.

Zahvaljujući saradnji Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku prijatelja projekta Turističke zajednice Kantona Sarajevo i ASA Osiguranja izgrađen je i otkriven spomenik Kinđetu, saopćeno je iz te općine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: