21 Aprila, 2024

Prijava

Energoinvest dostavio Vladi FBiH na odobrenje cijenu gasa za prvi kvartal, nižu za 9,6 posto

Kompanija Energoinvest d.d. danas je podnijela zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine.

Dostavljenim zahtjevom cijena prirodnog gasa za I kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine.

Odobrenje Vlade FBiH očekuje se 12. januara 2023. godine, sa primjenom od 1. januara 2023 godine.

– U obrazloženju želimo istaći da smo prodajnu cijenu gasa od Gazprom Eksporta dobili zvanično jutros i da je ona saglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala. Uz navedeno došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene a to je da su dva operatora transportnog sistema u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period, a takođe je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022.  u odnosu na januar 2023 godine – navode iz Energoinvesta.

Sve navedeno, kako dodaju u saopćenju za javnost, rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje, a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: