23 Aprila, 2024

Prijava

Defile kroz Istočno Sarajevo za 9. januar

U Istočnom Sarajevu danas je, centralnim događajem, obilježen Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

U defileu je bilo oko 2.500 učesnika civilnog sektora i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Taj događaj upriličen je prvi put izvan Banjaluke.

Na defileu u Istočnom Sarajevu, uz predsjednika RS Milorada Dodika, ulicom Stefan Nemanja hodala je i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je na tom događaju o bh. entitetu Republika Srpska, a ljubav prema Republici Srbiji smatra prirodnom i normalnom.

– Mi smo ostali u Bosni i Hercegovini zato što smo morali. Pokušajte se naviknuti na Republiku Srpsku, koja želi svakome dobro – kazao je, među ostalim.

U Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. januar kao Dan Republike Srpske (RS), iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Vlasti RS slave 9. januar, datum kad je 1992. godine u Sarajevu tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tad raspadala. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: