19 Aprila, 2024

Prijava

Nakon što su napustili BiH McDonald's odlazi i iz Kazahstana!

Američki lanac brze hrane bi uskoro mogao da napusti bivšu sovjetsku republiku zbog antiruskih sankcija, izvjestio je u srijedu Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Ova centralnoazijska zemlja nije se pridružila SAD i njihovim saveznicima u embargu Moskvi, zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, američki lanac brze hrane navodno je zabranio svom primaocu franšize u Kazahstanu da kupuje zamrznute goveđe pljeskavice iz Rusije.

Primalac franšize, TOO Food Solutions KZ, obustavio je rad u 24 restorana u novembru, navodeći kao razlog probleme sa snabdijevanjem. Uvoz mesa iz Evrope bi koštao previše, prema Blumbergovim izvorima, premda Mekdonalds nije želio da komentariše ovu situaciju.
Također, nije bilo moguće nabaviti meso iz lokalnog izvora, iz razloga koji nisu navedeni.
Mekdonalds je u Kazahstan 2016. godine “donio” rođak bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Međutim, Kairat Boranbajev, koji je vodio TOO Food Solutions KZ, uhapšen je u martu 2022. godine pod optužbom za pronevjeru.
Boranbajeva Mekova franšiza u Belorusiji je također zatvorena prošle godine, pri čemu je izgubila licencu zbog problema sa snabdjevanjem. Pet Mekdonaldsovih restorana u Bosni i Hercegovini, bivšoj jugoslovenskoj republici, također je zatvoreno krajem decembra, navodno zbog presude protiv lokalnog korisnika franšize zbog dugovanja pola miliona eura za zakup njemačkoj banci, prenosi RT.
Lanac je prvi put otvoren u Sarajevu 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: