24 Aprila, 2024

Prijava

Mediteranska dijeta opet najbolja na planeti

Mediteranska dijeta ponovo je osvojila titulu najbolje svetske dijete i preporuka je nutricionista ali i drugih eksperata iz raznih oblasti zdravstva za 2023. godinu, objavio je U. S. News & World Report. Ova dijeta već pet godina je na prvom mjestu rang-liste najboljih dijeta i stručnjaci širom planete je najčešće preporučuju. Kod nje nema brojanja kalorija niti mjerenja porcija, a što je najvažnije, ovakav način ishrane može da se koristi tokom celog života bez ikakvih posljedica po zdravlje.

U čemu je tajna mediteranske dijete? Ona se bazira prije svega na svežem povrću i voću, ali ima i posebne sastojke koji, kako su pokazale mnogobrojne studije, blagotvorno djeluju na zdravlje i produžavaju životni vijek.

Nastala je na osnovu tradicionalne ishrane koju koriste stanovnici mediteranskih zemalja poput  Španije, Grčke, Italije… Zahvaljujući ovom načinu ishrane dolazi do postepenog gubljenja masnih naslaga. U ovoj dijeti smije gotovo sve da se jede, način pripreme jela se prilagođava ukusu osobe koja je koristi, a glavni izvor masti u njoj je maslinovo ulje. Ona podrazumijeva i uzimanje sira i jogurta, takozvanog mršavog mesa (najčešće piletina), ali i morskih plodova koji bi češće trebalo da budu na jelovniku. U mediteranskoj dijeti preporučuje se korišćenje začinskog bilja kao što su bosiljak, menta, ruzmarin, peršun, kao i češća upotreba bijelog luka i limuna.

Naravno, kao i prilikom drugih posebnih režima ishrane, i u ovoj dijeti se ne preporučuje uzimanje gaziranih pića i velike količine slatkiša, brze hrane i namirnica sa visokim procentom masti, kao ni pretjerana konzumacija alkoholnih pića. Ipak, čaša vina dnevno uz obrok je najčešće i preporuka stručnjaka.

Drugo mjesto na ovoj listi dijele DASH dijeta koja se koristi u borbi protiv hipertenzije i fleksitarijanska dijeta koja promoviše vegetarijanski način ishrane. Na trećem mjestu nalazi se takozvana MIND dijeta, koja se preporučuje u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Po oceni Gretel Šuler, koja je bila zadužena za kontrolu godišnje rang-liste ishrane U. S. News & World Reporta, i ovog puta prilikom rangiranja dijeta korišćeni su mnogobojni medicinski podaci i istraživanja koji su bili u vezi sa ishranom i zdravljem.

U izboru za najbolju dijetu u 2023. bila su 23 načina ishrane, što je znatno manje u odnosu na ranije periode kada ih je bilo više od 40.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: