28 Marta, 2024

Prijava

Kina ponovo izolovana zbog Corona virusa

Zvanični Peking je najavio da će razmotriti recipročne mjere protiv onih zemalja koje su uvele ograničenja za njihove državljane, a u toj grupi za sada su SAD, Francuska, Japan, Velika Britanija, Italija, Južna Koreja, Indija

Kao na početku pandemije, prije tri godine, sve oči sveta ponovo su uprte u Kinu, gdje je novi talas korone u punom jeku i čini se da je jači nego ikad. Epidemiolozi strahuju da bi mogao da dovede do pojave novih sojeva kovida 19, koji bi se raširili ostatkom sveta. Bez obzira na alarmantnu situaciju sa brojem zaraženih i nedostatkom lekova i bolničkih kreveta za sve kojima je neophodna medicinska pomoć, Peking planira da od 8. januara dalje ublaži epidemiološka ograničenja, nastavljajući s praksom koju je započeo krajem prošle godine kad je odustao od politike „nulte tolerancije” prema koroni.

Kao odgovor na situaciju u Kini, Evropska unija je preporučila testiranje putnika iz ove zemlje pre polaska na putovanje. Preporuku je izdala grupa Integrisani odgovor na političke krize EU (IPCR), koju čine predstavnici 27 država članica EU, i ona je u skladu s ranijom preporukom Evropske komisije.

IPCR je preporučio i da svi putnici na letovima iz Kine nose zaštitne maske za lice, da vlade zemalja članica EU uvedu nasumično testiranje putnika koji dolaze iz ove države, kao i da se na aerodromima testiraju i sekvenciraju otpadne vode sa međunarodnih letova koji stižu iz Kine.

IPCR je najavio da će zajedno s Evropskim centrom za kontrolu bolesti, direkcijom za spoljne poslove Evropske komisije i Svetskom zdravstvenom organizacijom nastaviti da prati epidemiološku situaciju u EU i razvoj događaja u Kini. Ovaj potez, kako ocjenjuje Rojters, vjerovatno će uznemiriti zvanični Peking, a svakako je već naišao na kritike svetske avio-industrije.

Neke zemlje su već pojedinačno uvele mjere za kineske putnike. Tako će im ubuduće za ulazak u Nemačku biti potreban barem brzi test na virus korona.

„Biće i nasumičnih provjera pri ulasku za bilo koje varijante virusa korona, a objavljaće se i testiranje otpadnih voda iz aviona koji stižu iz Kine na prisustvo virusa korona”, naveo je ministar zdravlja Nemačke Karl Lauterbah. Zvaničnici na aerodromu u Frankfurtu već su počeli nadgledanje otpadnih vjiz aviona.

Kina je osudila, kako je saopšteno, „neprihvatljiva” pravila testiranja na kovid 19 za njihove državljane. Zvanični Peking je najavio da će razmotriti recipročne mjere protiv onih zemalja koje su uvele ovakva pravila. U toj grupi su, za sada, SAD, Francuska, Japan, Velika Britanija, Italija, Južna Koreja, Indija.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je kako ovakva praksa nema naučnu osnovu i upozorio da bi njegova zemlja mogla da preduzme kontramere zasnovane na principu reciprociteta.

Uprkos prijetnji recipročnim mjerama, francuska premijerka Elizabet Born rekla je da „izvršavamo svoju dužnost tražeći testove” i da će Francuska to „nastaviti da čini” u doglednoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: