29 Marta, 2024

Prijava

Novi soj Covida prijeti svijetu: Kraken je vrlo zarazan ali i blag

Eksplozivna, nova varijanta korona virusa – XBB.1.5, širi se svijetom velikom brzinom, a sprema podacima Svjetske zdravstvene organizacije to je najzarazniji soj otkriven od početka pandemije.

Zasad se zna da je novi soj, poznat i kao kraken (mitska džinovska hobotnica kod starih Nordijaca), otkriven je u najmanje 29 zemalja, nakon što se prvi put pojavio u Njujorku 22. oktobra, prenio je „DM”.

Nakon pojavljivanja krakena, došlo je do velikog povećanja broja oboljelih, što je prvo ubrzavanje te jačine, još od pojave omikrona prošle zime.

Iako je vrlo zarazan, eksperti navode da je soj zapravo „rođak” omikrona i da je relativno blag kao i prethodnik.

Zdravstvenim radnicima u Velikoj Britaniji je rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sistem u „riziku od kolapsa”, prenosi Tanjug.

Istraživanjem se došlo do podatka da je soj nastao spajanjem podsojeva BA.2.10.1. i BA.2.75 i da čini 75 posto slučajeva u najviše pogođenim delovima SAD.

Podaci eksperta iz Melburna Majka Honija pokazuju da je 28 slučajeva zabilježeno u Velikoj Britaniji, od toga 24 u Engleskoj, dva u Velsu i po jedan u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj.

Vodeći njemački zdravstveni zvaničnici izrazili su danas zabrinutost zbog novog soja, a u Njemačkoj je dosad zabilježen jedan slučaj.

Ministar zdravlja te zemlje Karl Loterbah rekao je da se „nada da će zemlja pregurati zimu, prije nego što se taj soj proširi među ljudima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: