22 Maja, 2024

Prijava

Nema razloga za strah: MUP KS tvrdi da je sve spremno za adekvatan odgovor na eventualne sigurnosne izazove

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo saopćio je danas da policijski službenici te uprave, u skladu sa zakonom propisanim ovlaštenjima, kontinuirano poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana i posjetilaca u KS.

MUPKS se danas oglasio povodom informacija u javnosti posljednjih dana, koje su izazvale pažnju i određenu zabrinutost građana u Kantonu Sarajevo, a vezene za proslavu 9. januara dana bh. entiteta Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

– U odnosu na najavljene aktivnosti na području Istočnog Sarajeva 9. januara 2023. godine, a povodom kojih su pojedina udruženja uputila javne zahtjeve prema Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo za ‘postavljanje kontrolnih punktova na međuentitetskoj liniji’, policijski komesar održao je stručni kolegij s policijskim rukovodiocima organizacionih jedinica Uprave policije, te je donijet zaključak da će policija Kantona Sarajevo poduzeti sve neophodne mjere i radnje zaštite dostignutog nivoa stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo – navodi se u saopćenju iz MUP-a KS.

Navode da je, između ostalog, intenzivirana razmjena sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika na prostoru Kantona Sarajevo.

MUPKS apeluje na predstavnike i članove pojedinih udruženja i organizacija da sve svoje eventualno planirane aktivnosti usklade sa zakonskim propisima, te da svojim javnim istupima ne doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti kod građana i posjetilaca.

– Istovremeno, apelujemo i na druge organe i institucije u Bosni i Hercegovini da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja štite ustavno-pravni poredak, te istraže i procesiraju sve pojedince koji svojim djelovanjem izazivaju i raspiruju nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost – navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Apeluju na građane i posjetioce Kantona Sarajevo za saradnju s policijom te ih pozivaju da nadležnim policijskim upravama prijave svaki vid eventualnog protivpravnog ponašanja, te da se suzdrže od bilo kakve reakcije na eventualne provokacije koje imaju za cilj narušavanje javnog reda i mira i opće sigurnosti na području KS:

– Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su nedvosmisleno spremni i sposobni adekvatno odgovoriti svim sigurnosnim izazovima u okvirima svojih nadležnosti – poručuju iz MUP-a KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: